Rahamedia

View Original

3 syytä miksi sinun tulisi tietää kulusi

Ennen omaa taloudellista muutostani ja sijoittamisen aloittamista, minulla ei ollut oikeastaan tietoa mihin rahani kuluivat. Joka kuukausi tili kuitenkin näytti nollaa kuun vaihteessa, joskus, tai oikeastaan aika usein, jopa vähän aikaisemmin.

Kulujen selvittäminen oli avain muutokseen, sekä tietenkin budjetointi ja budjetissa pysyminen. Budjettia on kuitenkin mahdoton lähteä tekemään, jos et tiedä kuinka paljon rahaa kuuluu esimerkiksi ruokaan, sähköön, vakuutuksiin ja muihin pakollisiin, niin sanotusti kiinteisiin menoihin.

Tämän kirjoituksen tarkoitus on motivoida sinua ottamaan selvää kuluistasi, jolloin saat taloutesi paremmin haltuun, ja voit vauhdittaa vaurastumistasi. Uskon, että jokaisen tulisi olla perillä kuluistaan, vaikka tilille jäisikin joka kuukausi ylimääräistä rahaa.

1. Budjetointi on mahdotonta, jos et tiedä kulujasi

Itse olin aikaisemmin tilanteessa, jossa raha alkoi aiheuttamaan ahdistusta. Tai oikeastaan rahan puute. Kun aloin selvittämään omia kulujani, ahdistus oikeastaan vain lisääntyi, koska omien menojen kohtaaminen oli rankkaa. Tiesin käyttäneeni rahaa liian leväperäisesti ja ymmärsin, että kuluni olivat tuloihini nähden liian suuret.

Kun kävin omat lukuni läpi, huomasin muun muassa että kiinteät kulut olivat liian suuret tuloihini nähden. Myöhemmin tässä kirjoituksessa kerron, miten pienensin kiinteitä kulujani. Liian korkeiden kiinteiden kulujen lisäksi sain huomata tuhlaavani rahaa aivan liikaa muun muassa smoothieihin ja sämpylöihin eli “herkutteluun”. En sano, ettei koskaan saisi nauttia herkuista ja hemmotella itseään erikoiskahvilla, mutta jos tienaat nettona 2000 euroa, ja herkkuihin menee melkein toista sataa euroa, niin jokin on pahasti pielessä. Näin oli siis omalla kohdallani.

Ahdistuksesta huolimatta selvitin kuitenkin kaikki kuluni, loin bujdetin ja muutin talouteni suunnan. Nyt voin käsi sydämellä sanoa, että kulujen tietäminen todellakin tuo mielenrauhaa. Taloudellinen tasapaino tuo taloudellista mielenrauhaa.

Budjetin tekeminen on mahdotonta, jos et tiedä kulujasi. Sana budjetti voi kuulostaa työläältä, jos et ole tottunut budjetoimaan talouttasi. Jos tulosi ovat säännölliset, budjetin tekeminen on varsin helppoa, eikä sitä tarvitse tehdä joka kuukausi uudestaan. Teet budjetin kerran, jonka jälkeen omaa taloutta on helppo manageroida. Sama pätee, vaikka tulosi olisivat epäsäännölliset, kulut pysyvät kuitenkin usein samoina kuukaudesta toiseen.

Lue lisää budjetin tekemisestä.

2. Kulujen tietäminen tuo taloudellista mielenrauhaa

Joku saattaa olla tällä hetkellä tilanteessa, jossa joka kuukausi tilille jää ylimääräistä rahaa. Kulut ovat pienemmät kuin menot, ilman sen tarkempaa budjetointia. Hienoa! Korona kuitenkin opetti sen, että taloudelliset tilanteet voivat muuttua nopeasti, ja täysin ulkopuolisista syistä.

Kahden vuoden aikana olemme nähneet, kuinka ammatinharjoittaminen kielletään, ja ihmisiä irtisanotaan. Mikäli taloudellinen tilanne muuttuu yllättäen, tilanteeseen voi tuoda edes hieman helpotusta se, että tietää omat pakolliset menot (kiinteät kulut), ja näin ollen pystyy nopeastikin budjetoimaan uudelleen. Suurien muutosta keskellä on hyvä, että ainakaan raha ei aiheuta stressiä.

Kun olet perillä menoistasi, tiedät heti tarpeen tullen, mistä voit tinkiä ja kuinka paljon ovat pakolliset menosi, jotka on jokatapauksessa pakko maksaa, kuten vakuutukset, sähkö, vesi, vuokra. Näin yllättäviin tilanteisiin on paljon helpompi sopeutua, eikä energiaa mene turhaan taloudelliseen ahdistukseen, joka voisi olla vältettävissä sillä, että tiedät omat lukusi.


3. vaurastu nopeammin

Selvittämällä kiinteät kulut saatat huomata, että elät melko leveästi. Mikäli haluat vaurastua, kiinteisiin kuluihin olisi hyvä varata noin 60 prosenttia, ja loput varoista tulisi jakaa säästöön, sijoituksiin, itsensä kehittämiseen sekä elämästä nauttimiseen. Monilla kiinteät kulut tuppaavat kuitenkin menemään tuon 60 prosentin yli, niin menee itsellänikin.

Silloin kun aloitin budjetoinnin ja laskin omat menoni, sain huomata, että kiinteät menot sekä tuhlaus haukkasivat aivan liian osan budjetistani. Tämän huomattuani pienensin kiinteitä kustannuksiani, jotta kuukaudessa jäi enemmän rahaa säästöön ja sijoituksiin. Pienensin kiinteitä menoja muun muassa kilpailuttamalla kaikki vakuutukset (säästö taisi olla melkein 800 euroa vuodessa), tein selkeän ruokabudjetin ja neuvottelin asuntolainani uudelleen pidemmällä maksujalla.

Nuo edellä mainitut toimenpiteet auttoivat pienentämään kiinteitä menoja, jonka ansiosta kuukaudessa jäi enemmän rahaaa käteen. Tämä auttoi minua maksamaan huonot velkani pois nopeammin, ja sen jälkeen sijoittamaan ja vaurastumaan nopeammin.

Vieraile verkkopankissa ja ota taloutesi haltuun

Toivottavasti olet nyt vakuuttunut siitä, että jokaisen tulisi tietää omat menot. Parhaiten saat menosi selville kirjautumalla verkkopankkiin ja kirjaamalla ylös menosi viimeisen kuuden kuukauden ajalta. Esimerkiksi sähkölasku ja vakuutukset tulevat vain muutamia kertoja vuodessa, joten on tärkeää selata kulut tarpeeksi pitkällle, jotta saat hyvän käsityksen, mitkä ovat kulusi vuositasolla. Näin voit jakaa esimerkiksi sähkölaskujen vuosikulut 12 kuukaudelle, ja näin tiedät, kuinka paljon sinun pitäisi suurin piirtein varata sähkölaskuihin joka kuukausi.

Voit lukea Rahamedian bloggaajan Essin loistavan kirjoituksen budjetoinnista. Sieltä saat kullanarvoisia vinkkejä budjetin tekemiseen.

Tsemppiä vaurastumisen polullesi. Olen varma, ettet tule katumaan omien kulujen selvittämistä. Vaikka hetkellisesti saattaisi kirpaista, kiität siitä vielä vuosia myöhemmin.

  • Johanna