MIKÄ IHMEEN NETTOVARALLISUUS?

Mikä on nettovarallisuus, miksi sitä on hyvä seurata ja mikä voi mennä pieleen?

Nettovarallisuus on aidosti oikean varallisuuden keskeinen mittari. Itse olen seurannut nettovarallisuutta aiemmin säännöllisen epäsäännöllisesti, mutta nyt tein muutoksen ja siirryin säännölliseen kuukausittaiseen seurantaan. Tähän muutokseen liittyen aion luoda lähitulevaisuudessa muutamia lisätavoitteita vielä tälle vuodelle.

Miksi? Vastaus on yksinkertainen: Siksi, että tiedän entistä paremmin mihin ja miten talouteni kehittyy myös lyhyellä aikavälillä tarkasteltuna. Kun seuranta tapahtuu jatkossa kuukausittain, voin reagoida nopeammin mahdollisiin muutoksiin ja seurata tavoitteideni saavuttamista myös tästä näkökulmasta. Erityisesti odotan uusia oivalluksia siitä, millaiset toimet konkreettisesti kasvattavat nettovarallisuutta nopeammin meidän taloudessa.

“Nettovarallisuus on kuin peili, joka heijastaa taloudellista osaamistasi, arvojasi ja valintojasi. Nettovarallisuutesi kasvu kertoo sitoutumisestasi taloudellisiin tavoitteisiisi ja kyvystä tehdä viisaita päätöksiä taloudessasi.”

MITEN NETTOVARALLISUUS LASKETAAN?

Nettovarallisuus lasketaan vähentämällä kaikista varoista velat. Varoja ovat esimerkiksi säästöt, sijoitukset, kiinteistöt ja muut omaisuuserät. Varoihin ei lasketa irtaimistoa, ellei kyseessä ole rahaksi realisoitava arvokkaampi tuote. Velkoihin puolestaan tulee laskea kaikki velat luottokortista asuntolainaan. Yksinkertaisesti sanottuna nettovarallisuus kertoo, kuinka paljon varallisuutta on jäljellä sen jälkeen, jos myyt kaiken mitä omistat ja maksat kaikki velkasi pois. Nettovarallisuuden seuraaminen auttaa hahmottamaan taloutta ja kertoo, miten taloudellinen tilanne kehittyy ajan myötä.

Nettovarallisuutta ei siis ole miljoonatalo, jos sinulla on myös miljoona velkaa. Tällöin nettovarallisuutesi on pyöreät nolla. Saatamme ajatella olevamme varakkaita, jos omistamme kalliin talon ja auton. Todellisuuden kuitenkin kertoo nettovarallisuus, jossa on huomioitu myös velkojen määrä. Kurkkaa tästä Taloushaukka Katin Blogikirjoitus siitä, paljonko sinulla olisi hyvä olla nettovarallisuutta?

Laske näin:

Varat – velat = nettovarallisuus. Listauksen voit tehdä hyödyntämällä erilaisia laskentataulukoita tai vaikka kirjoittamalla ihan paperille. Itse hyödynnän Excel-taulukkoa, koska siinä muokkaaminen ja päivittäminen on mielestäni helpompaa.

MIKSI NETTOVARALLISUUTTA ON HYVÄ SEURATA?

Nettovarallisuutta on hyvä seurata, jotta tiedät minne suuntaan taloutesi kehittyy. Jos taloutesi menee jatkuvasti miinukselle, jotain tulisi tehdä ja pian. Mikäli taas nettovarallisuutesi kasvaa tasaiseen tahtiin, on suunta oikea ja voit peilata tätä taloudellisiin tavoitteisiisi.

Itseäni nettovarallisuuden seuraaminen kannustaa ja motivoi suunnittelemaan talouttani erilaisesta näkökulmasta sekä pohtimaan millaiset ratkaisut kasvattavat varallisuuttani nopeammin ja oikeaan suuntaan. Vuonna 2024 kasvatimme nettovarallisuuttamme puolisoni kanssa 21 000 euroa kuudessa viikossa ostamalla alle markkinahintaisena sijoitusasunnon, johon teimme pintaremonttia ja asunnon arvon noustua sillä oli vaikutusta nettovarallisuuteemme. Nettovarallisuus kasvaa myös kuukausittain lainoja lyhentämällä ja sijoittamalla muihin omaisuuslajeihin.

MIKÄ VOI MENNÄ PIELEEN?

Nettovarallisuuden seuraaminen ja laskeminen voi mennä helposti pieleen, jos et laske sitä omaisuutesi todellisilla arvoilla tai teet oletuksia sekä arvailuja. Usein saattaa uskotella itselleen oman kodin tai vaikka kesämökin olevan arvokkaampi, kuin mitä se oikeasti onkaan. Vastaavasti saatat ajatella arvon olevan sama, kuin mitä vuosia tai kymmeniä vuosia sitten asunnon arvo oli ostaessasi. Nettovarallisuutesi voi siis heittää useita kymmeniä tuhansia pelkästään virhearvion tekemällä.

Todellista arvoa kannattaa päivittää aika ajoin, jolloin tiedät todellisen tilanteesi. Tällä hetkellä markkinatilanteen tuomien muutosten vuoksi asuntosi arvo voi olla esimerkiksi pienempi, kuin mitä se oli kolme tai neljä vuotta sitten. Velkojen määrä on helppo tarkistaa, mutta nykyarvon määritys on usein haasteellisempi osa-alue. Suosittelen esimerkiksi vertailemaan julkisessa markkinassa olevia samankaltaisia kohteita ja vertailemaan oman asuntosi arvoa niihin.

HUOM! Autoa laskiessa on erityisesti hyvä huomioida arvon muutokset alaspäin ja sen vuoksi en esimerkiksi itse laske autoa nettovarallisuuteen ollenkaan.

TIP! Nettovarallisuutta tarkastellessa on hyvä arvioida myös oman varallisuuden allokaatiota. Mistä omaisuuserästä voisi kotiuttaa rahaa nopeammin tarpeen tullen ja mikä omaisuuserä on sellainen, missä sen saaminen kestää luultavasti pidempään? Käytännössä kysymys voisi kuulua näin: Saanko nopeammin muutettua omaisuuden rahaksi sijoitusasunnosta vai rahastoista? Tämän perusteella voit tehdä tarvittavia toimia oman talouden suunnitteluun.

Oletko milloin viimeksi laskenut tai päivittänyt oman nettovarallisuutesi?

Tule seuraamaan myös Instagramiin, miten nettovarallisuuden seuraaminen kuukausittain sujuu ja mitä uusia oivalluksia se tuo tullessaan.

Edellinen
Edellinen

10 rahauskomusta jotka haluat muuttaa

Seuraava
Seuraava

“Saatat menettää rahasi” - ja neljä muuta sijoitusmyyttiä murrettuna