Talouden puolivuotiskatsaus - mihin käytin rahaa?
Ihmetteletkö sinäkin välillä, että mihin se raha oikein menee? Voi, niin minäkin. Vaan nytpä päätin ottaa härkää sarvista ja selvittää asian perin pohjin. Tein talouden puolivuotiskatsauksen, jossa on yhteenveto kaikista menoistani eri kategorioittain (kuten ruokakauppa, asuminen, sijoitukset, vaatteet) eriteltynä.
Koska tuloni ovat vaihdelleet myös viimeisen puolen vuoden aikana, tein myös tuloistani lyhyen yhteenvedon. Tulojeni yhteenveto löytyy ihan tekstin lopusta.
Mihin sitä rahaa palaa?
No tässäpä ympyräkaaviona vastaus. Tämä kaavio havainnollistaa sen, minkälainen osuus menoistani menee mihinkin asiaan. Kuvasta on varmaan vähän vaikea saada selvää, joten alempana ne vielä tarkemmin avattuna.
- Suurin menoerä oli sijoitukset
Koronan iskiessä ja pörssin sukeltaessa pistin kättä taskuun oikein urakalla ja laitoin rahaa sijoituksiin. Jälkeenpäin katsottuna harmittelen, etten sijoittanut vielä enempää. Olin varma, että lasku jatkuu pitkään, ja jäin odottamaan parempia ostopaikkoja. Mutta niinhän siinä vain kävi, että kurssit nousivatkin nopeasti ja ovatkin jo monelta osin palautuneet. Ostoslistalle jäi roikkumaan vielä harmillisen pitkä lista yrityksiä.
Normaalitilanteessa sijoittamani summat ovat huomattavasti maltillisemmat. Sijoitan kuukausisäästösopimuksella ja sijoitussumma on noin 10% tuloistani. Tämän lisäksi ostan osakkeita puskuristani. Kerrytän puskurille rahaa säännöllisesti ja kun siellä mielestäni on tarpeeksi kasassa, pistän "ylimääräiset" osakkeisiin tai muihin sijoituksiin. Ilman koronan "alennusmyyntejä" ja melko suurta puskurirahastoa, en olisi mitenkään voinut sijoittaa näin suuria summia vaan luku olisi ollut paljon maltillisempi.
- Toiseksi suurin menoerä oli asuminen
Asumismenoihin olen laskenut mukaan lainanlyhennyksen, yhtiövastikkeen, sähkölaskun sekä taloyhtiön netin. Ilman korona-aikaista sijoittamista, asuminen olisi ollut suurin menoeräni. Asuminen onkin suomalaisten suurin menoerä, johon käytetään noin 30-40% tuloista. Lähde STAT. Omat asumismenoni ovat tuloistani noin 30%.
- Kolmanneksi suurin menoerä oli ruokakauppa
Kulutan ruokaan melko paljon rahaa, sillä haluan ostaa laadukasta ja terveellistä ruokaa (joka on kalliimpaa). Tämä on ihan tietoinen valinta, ja tiedänkin sen, että jos taloudessani tulee tiukkaa niin saisin melko kivuttomasti nipistettyä ruokaan käytettyä summaa pienemmäksi. Olen myös huono suunnittelemaan ruokaostoksia pidemmälle ajalle ja ostan liian usein ruokaa hetken mielijohteesta. Paremmalla suunnittelulla summaa saisin supistettua helposti.
- Neljänneksi suurin menoerä oli lapseni
Lapsi maksaa, näin se vaan on. Suurin menoerä lapseen menevissä maksuissa on päivähoitomaksu, joka on miltei 300 euroa kuussa. Ja vaikka lapsemme on vaatetettu pääsääntöisesti kirppari- ja lahjoitusvaatteilla, niin yllättävän paljon silti rahaa saa omaan kullannuppuun menemään. Harrastusmaksut ja erilaiset sisäänpääsymaksut hoploppeihin ja vastaaviin ovat tyyriitä. Kevään aikana toki kaikki tällaiset aktiviteetit jäivät välistä ja touhusimme entistä enemmän ulkona ja luonnossa. Tämä herätti itseänikin huomaamaan vielä enemmän sen, ettei lapsen kanssa tarvitse aina touhuta niin hienoja juttuja. Perusjutut riittävät vallan mainiosti ja lapsi myös oppii siihen, ettei harrastusten ja tekemisten tarvitse maksaa, jotta voi olla hauskaa.
- Viidenneksi suurin menoerä oli itsensä kehittäminen
Tämä on aika mielenkiintoinen menoerä. Herää varmasti kysymyksiä, että mitä kaikkea tuohon itsensä kehittämiseen sisältyy. Käytetty summa on myös melko iso, sillä onhan se viidenneksi suurin menoerä taloudessani. En halua avata tarkkaa sisältöä näin julkisesti, mutta sen voin paljastaa että tämä sisältää kaikenlaista mahdollista, joka tukee minua oman itseni kehittämisessä. Se voi olla mentorointia, koulutuksia, kursseja, terapiaa, mitä vain.
Olen panostanut viime vuosien aikana valtavasti aikaa ja rahaa itseeni ja se on yksi parhaimpia päätöksiäni oman hyvinvointini lisäämisessä. Itseensä sijoittaminen on mielestäni tärkein sijoitus, jonka voi tehdä. Olen kirjoittanutkin aiheesta blogipostauksen, jonka voit lukea täältä: Tärkein sijoitus olet sinä itse.
- Kuudenneksi suurin menoerä oli ulkona syöminen
Jos koronaa ei olisi ollut, olisi tämä osuus noussut huomattavasti suuremmaksi menoeräksi. Tämän puolivuotiskatsauksen aikana suurin osa kuluista syntyi tammi-helmikuun aikana. Poikkeusolojen aikana tilasimme jonkin verran ruokaa kotiinkuljetuksena tai noudimme ravintoloista, mutta huomattavasti vähemmän kuin normaalisti. Voisi siis sanoa, että koronan aiheuttamat ravintoloiden sulkemispäätökset säästivät kukkaroani. Pidän kuitenkin ulkona syömisestä ja se on minulle arjen luksusta, johon haluan jatkossakin käyttää rahaa. Säästän rahaa mieluummin monesta muusta asiasta, mutta ruoka ja syöminen ovat minunlaiselleni kulinaristille kovin tärkeitä asioita. :)
- Seitsemänneksi suurin menoerä oli vakuutusmaksut
Vuoden alussa maksetut vakuutusmaksut rokottivat kukkaroa melko reippaalla kädellä. Näiden osuus menoistani pienenee, kun jakaisin summan koko vuodelle.
- Kahdeksanneksi suurin menoerä oli hieroja ja osteopaatti
Kävin alkuvuodesta intensiivisen jakson osteopaatilla. Minua vaivaa välillä migreeni ja halusin saada niihin helpotusta. Tähän mennessä kaikki ne hintavat käynnit ovat maksaneet itsensä takaisin päänsäryttöminä päivinä. Koen olevani etuoikeutettu ja tunnen valtavaa kiitollisuutta siitä, että minulla on varaa ja mahdollisuus hoitaa itseäni niin halutessani. Tiedän, ettei omaan terveyteen panostaminen ole monelle mahdollista ja tämä surettaa minua valtavasti.
- Yhdeksänneksi suurin menoerä oli terveysvalmisteet
Käytän melko suuria summia kaikenlaisiin vitamiineihin ja terveysvalmisteisiin. Taidankin olla melkoinen terveysintoilija, ja tykkään kokeilla erilaisia valmisteita ja lisäravinteita. Syy tähän on tietenkin se, että haluan voida hyvin ja pysyä mahdollisimman terveenä. Käytän vain laadukkaita vitamiinivalmisteita, jotka maksavat paljon enemmän kuin halvimmat perusvalmisteet.
- Kymmeneksi suurin menoerä oli kosmetiikka
Tämän menoerän suuruus oli yllätys itselleni. En todellakaan ole mikään kosmetiikkaintoilija ja nykyään meikkaan todella harvoin ja omistan meikkejäkin vähän. Käytän kuitenkin laadukasta luonnonkosmetiikkaa, mikä on hintavaa, joten ihan muutamalla purkilla saan helposti satasen hassattua. Turhamaista tai ei, onni on se, että tästäkin menoerästä saisin tarvittaessa todella vaivattomasti rahaa nipistettyä pois.
Tässäpä listattuna TOP 10 kategoriaa, johon käytin eniten rahaa. Näiden jälkeen tulevat kategoriat ovat melkoista sillisalaattia, ja en usko, että jokaisen menoni erittely kiinnostaa ketään. Summaan kuitenkin vielä lyhyesti, mihin muihin asioihin minulla rahaa menee.
- Lahjoja, liikuntaharrastuksia, elektroniikkaa ja vaatteita
Rahaa kului pieniä summia muun muassa lahjoihin, kuntosalikorttiin ja yhteen nettivalmennukseen. Ostin myös kauan haaveilemani älykellon itselleni, muutaman pienen sisustusjutun ja kukkia pienelle pihallemme. Koska olin opintovapaalla ja etänä töissä, bussikortinkin latasin vain yhdelle kuukaudelle. Näiden lisäksi oli pieniä sekalaisia menoeriä, kuten hyväntekeväisyys, spotify, äänikirjapalvelu, yksi kirja sekä lääkkeet ja yksi lääkärimaksu. Olin myös ostanut maaliskuun alkuun lentoliput, jotka jätin koronatilanteen vuoksi käyttämättä. Valitettavasti en saanut näistä rahoja takaisin, sillä lentoyhtiö ei ollut ennättänyt peruuttaa niitä.
Tein miltei kaksi vuotta sitten päätöksen lopettaa vaatteiden shoppailu (kaupoista) ja tehdä sitä vain äärimmäisen tarpeen edessä. Kahden vuoden aikana olen käyttänyt vaatteisiin todella vähän rahaa. Viimeisen puolen vuoden aikana olen ostanut itselleni kaksi uutta vaatekappaletta ja muutamia vaatteita kirpparilta. Rahaa vaatteisiin saan kulumaan siis melko vähän.
Korona muutti kulutustottumuksiani
En varmastikaan ole ainoa, jonka kulutustottumukset muuttuivat koronan ja sen aiheuttamien rajoitteiden vaikutuksesta. Voisi sanoa, että koronan vuoksi säästin rahaa runsaasti ainakin ulkona syömisessä. Opintovapaan aikana olin ajatellut opiskelevani kahviloissa ja kirjastoissa, ja olisin varmasti saanut tuhlattua ison summan rahaa tällä tyylillä. Vaikka kotona opiskelu olikin melko haastavaa miehen etätöiden, touhukkaan lapsen ja pienen kämpän vuoksi, säästi se kukkaroani paljon. Säästin rahaa myös siinä, kun vapaa-ajan aktiviteetit jäivät pois koronan vuoksi. Leffat, uimahalli, lapsen harrasteet, kulttuurimenot ynnä muut jäivät välistä ja laitoin myös kuntosalikortin tauolle.
Seuraan menojani säännöllisesti
Jäin viime vuonna koukkuun sovellukseen, jolla voi seurata omaa taloutta ja omaa kulutustaan. Olen merkannut kaikki menoni sovellukseen ja näen nopeasti yhdellä silmäyksellä mihin rahaa kuluu. Rakastan seurata kulutustani, sillä pienien peliliikkeiden ja suunnan muuttaminen on helpompaa heti siinä vaiheessa, jos näyttää että homma on karkaamassa väärään suuntaan. Jos tämä aihe kiinnostaa, niin lue kirjoitukseni aiheesta: Sovellus, joka paljastaa mihin rahasi kuluvat.
Jaamme kulut perheessämme tasa-arvoisesti
Jaamme ja tasaamme kuluja mieheni kanssa puoliksi, joten nämä yllä luetellut menot on laskettu minun osuuden mukaan. Jos ihmetystä herättää se, miten minun liikenne-kustannukset ovat niin pienet (yhden kuukauden bussikortti, satunnaiset bensat ja pysäköintimaksut), niin tässäpä selitys siihen.
Mieheni omistaa perheemme auton ja maksaa myös auton kulut kokonaisuudessaan. Olemme sopineet asian näin, sillä miehelläni on minua paremmat tulot, ja jos itse ostaisin auton, ostaisin halvimman kotteron mitä markkinoilta löytyy. Luultavasti en edes ostaisi autoa ollenkaan, sillä pääkaupunkiseudulla pärjää melko hyvin ilman autoa.
On muuten myös todella mielenkiintoista verrata omia menoja miehen menoihin. Meillä ei ole yhteistä perhetiliä, mutta tasapainotamme yhteisten menoerien tilannetta kokoajan. Jos esimerkiksi toinen meistä on hoitanut kauppareissut ja näin maksanut suurimman osan ruokakuluista, kuittaamme asian vaikkapa niin, että toinen sitten maksaa esimerkiksi lapsen harrastusmaksun, ja kas, homma saadaan taas tasapainoon.
Euro sinne, tai toinen tänne, ei sillä ole väliä kun yhteistä kotia eletään. Mutta siinä vaiheessa jos homma alkaa kääntymään suuntaan, joka ei ole tasa-arvoinen ja aiheuttaa kränää tai mielipahaa, on parempi tehdä asialle jotain. Taloudellinen tasa-arvo perheessä on tärkeää, ja siihen kannattaa puuttua jo yhteisen sovun ylläpitämiseksi. Jos aihe kiinnostaa, niin käy lukemassa Essin kirjoitus aiheesta: Nainen, varmista taloudellinen hyvinvointisi äitiydestäsi huolimatta.
Entäs ne tulot sitten?
Olen vakituisessa työssä ja saan joka kuukausi saman suuruisen palkan. Olin kuitenkin keväällä muutaman kuukauden opintovapaalla, jolloin en saanut palkkaa vaan sain työllisyysrahaston maksamaa aikuiskoulutustukea. Sain tukea täysimääräisesti ja tuo tuki määräytyi ansiotulojeni mukaan. Tuki on mielestäni todella hyvä ja saadaan olla Suomessa onnekkaita, että meillä on niin hienot mahdollisuudet opiskella ja sitä vielä tuetaan rahallisesti.
Tietenkään palkkatuloihin verrattava summa saamani koulutustuki ei ollut, ja omat kuukausittaiset nettotuloni pienenivät noin tuhannella eurolla. Olin kuitenkin varautunut tulojen pienenemiseen ja kerännyt rahallista puskuria kattamaan menojani. Ihan kauheasti en nimittäin halunnut tinkiä kulutustottumuksistani. Onneksi ei tarvinutkaan.
Miksi omien menojen seuraaminen kannattaa
Tässäpä kattava yhteenveto puolen vuoden menoistani ja tuloistani. Vaikka en tässä kirjoituksessa avannutkaan tarkkoja lukuja, antaa tämä kuitenkin käsityksen siitä mihin käytän rahaa. Vaikka itse seuraan menojani säännöllisesti, oli tällaisen yhteenvedon tekeminen todella hyödyllistä ja antoi taas uutta ajattelemisen aihetta. On mukava tietää mihin sitä rahaa oikein menee ja samalla analysoida omia kulutustottumuksia.
Mitä paremmin oman talouden luvut tuntee, sen helpompi on hallita omaa talouttaan. Ja jos tuloni tippuisivat pidemmäksi aikaa vaikkapa työttömyyden tai sairauden vuoksi, tietäisin heti mistä asioista voisin tinkiä. Toisaalta myös kunnioitus rahaa kohtaan kasvaa ja koen olevani etuoikeutettu voivani panostaa omaan hyvinvointiin niin monella tavalla.
Vaikka panostan hyvinvointiini suuria summia, materialistiksi minua ei voi sanoa. Minulle eivät merkitse iso talo, hienot vaatteet ja desing-huonekalut yhtään mitään. Tuhlaan rahani mieluummin muihin asioihin. Ja näinhän se on, että jokainen käyttäköön rahansa niihin asioihin jotka itsestä tuntuvat tärkeiltä.
Olisipa mukava kuulla, millaisia ajatuksia tämä kirjoitukseni herätti ja kiinnostaako tällainen talouden lukujen avaaminen? Entä kuinka moni seuraa omia menoja ja tulojaan ja miten tarkasti? Voit kommentoida ajatuksiasi vaikka tähän alle. :)
PS. Muista ottaa Rahamedian Instagram seurantaan! Siellä on päivittäin hyvää asiaa sijoittamiseen ja vaurastumiseen liittyen, sekä loistavia live-haastatteluja kokeneiltä sijoittajilta. :)
- Etta