Vaurastumisen mindset -kirjakalenteri

** Postaus sisältää mainoslinkkejä BookBeatiin. BookBeat tarjoaa uusille käyttäjille maksuttoman 30 päivän kokeilujakson.

Kokosin Vaurastumisen mindset -nimisen joulukalenterin Instagram-seuraajilleni jouluksi 2021. Haluan jakaa sen myös täällä blogissa! Kalenteri ei koostu perinteisimmistä rahakirjoista, vaan mukana on teoksia myös muista itselleni tärkeistä aiheista, kuten merkityksellisyydestä, omannäköisen elämän tavoitteusta ja yrittäjyydestä. Olen koonnut kalenterin kirjat peilaten niiden sisältöä omaan matkaani ja toivon, että saat niistä irti uusia ajatuksia ja inspiraatiota. Sillä mikäpä olisi parempi kuukausi vaurastumisen mindsetin kehittämiseen kuin joulukuu! Hidasta kohti loppuvuotta ja ota mukava asento sohvalla tai laita luurit korviin lenkillä!

Julia Thurén: Kaikki kuluttamisesta. Näin aloin käyttää rahojani paremmin. Gummerus 2021.


Otetaanko pikku skoolaus sille, että kulutuskriittinen kirja on Tieto Finlandia -ehdokkaana? Upea juttu!

”Älä osta mitään turhaa paskaa.” Tässäpä mainio neuvo meille kaikille kerskakulutusyhteiskunnan kasvateille. Mutta kuten Julia meitä lempeästi läpi kirjan meitä opastaa, neuvo on helpommin tokaistu kuin toteutettu. Koko hyvinvointiyhteiskuntamme on rakentunut kuluttamisen varaan, sosiaalisista suhteista ja joukkoon kuulumisesta puhumattakaan. Sitäpaitsi metsästäjä-keräilijän geenimmekin huutavat kuluttamisen puolesta. 

On siis osattava taistella. 

Kirja on rennon henkilökohtainen, mutta kuitenkin täynnä asiaa.

Julialla on mainio tapa kirjoittaa ja hän pistää sopivasti myös itsensä likoon. Hän peräänkuuluttaa poliittisia päätöksiä, mutta nostattaa myös sopivasti syyllisyyttä. Maailma ei kestä tätä kulutustahtia, kuulkaa ihmiset.

Sosiologina teen pienen, sisäisen tuuletuksen oppi-isä Bourdieun maininnan kohdalla.

Sille on syynsä, että nostin tämän kirjan Vaurastumisen mindset -kalenterin ykkösluukkuun. Mennäänhän kohti tätä joulua ostamatta turhaa paskaa, jooko?


Mitä jäi käteen: ”Enemmän palveluita, vähemmän kamaa.” Taidanpa nyt heti varata sen ajan hierojalle!

Kenelle suosittelen: Kaikille! Tämän luettuasi aivosi saattavat lopullisesti nyrjähtää kuluttamisen suhteen. Usko tai älä, mutta siinä saattaa olla vaurastumisesi alku!

Kaikki kuluttamisesta löytyy BookBeatista sekä e-kirjana että äänikirjana, jälkimmäinen ihanan Heljä Heikkisen lukemana. Heljä on aivan mainio lukija, raikas ja sopivasti Julian ironiaan eläytyvä!

Vinkki: tallenna Vaurastumisen mindset -kirjakalenterin kirjat BookBeatissa omiin kirjoihisi, niin pääset helposti niiden äärelle sitten, kun sopiva hetki tulee!

Robert T. Kiyosaki ja Sharon L. Lechter: Rikas isä, köyhä isä – Tie taloudelliseen menestykseen. Multikustannus, 2010.


Kiyosakin kirjaa pidetään vaurastumisen raamattuna. Käytännössä siinä käydään monin eri sanankääntein läpi vaurastumisen yksinkertainen logiikka: osta varoja, älä velkaa. Eli väännetään vielä rautalangasta: hulppea talo, auto ja etelänmatkat ovat velkaa, eli rasitteita. Sijoitukset taas ovat varoja, jotka tekevät työtä puolestasi ja poikivat lisää rahaa. Pahin virhe, jonka keskiluokkainen ihminen voi tehdä, on nostaa palkankorotusten myötä elintasoaan siten, että aina kaikki mikä tulee, myös menee.

Kiyosaki kertoo tarinaa, että hänellä itsellään oli rikas ”isä”, hänen ystävänsä yrittäjäisä, joka opetti pojille jo nuoresta pitäen, miten raha pistetään töihin. Kiyosakin oma isä taas oli kouluja käynyt valtion virkamies ja ”köyhä”, sillä hän ei ymmärtänyt varojen ja velkojen eroa ja oli näin ollen ikuisessa oravanpyörässä.

Kirja on harmillisen heikosti suomennettu, mikä korostaa sen harlekiiniromaanimaista jenkkihöttövaikutelmaa. Kannattaa kuitenkin kahlata loppuun saakka, sillä omasta mielestäni olennaisin asia tulee vasta luvussa 6: rikkaat keksivät rahaa. Kehitä taloudellista älykkyyttäsi, se on arvokkainta varallisuuttasi!


Mitä jäi käteen: Maailma tarjoaa aina mahdollisuuksia, mutta liian usein ne jäävät huomaamatta. Kiyosaki listaa piinallisen monta hetkeä lähipiiristään, joissa kultatarjottimella annettuihin mahdollisuuksiin ei tartuttu.

Kenelle suosittelen: Sinulle, joka olet juuri oivaltanut, että raha voisi tehdä työtä puolestasi. Tai sinulle, joka haluat vielä kerrata, onko sittenkään järkevää ostaa aina uutta autoa tai lomamatkaa, jos joka maanantaiaamu haikailee oravanpyörän jättämisestä.

Kiyosakin kirjaa ei taida saada suomeksi oikein mistään – paitsi kirjastoista. Jonottelin omaani reilut puoli vuotta. Laita siis kuponki pikaisesti vetämään kirjaston jonoon!

Moona Laakso: Vaurastu kuin nainen. Into Kustannus, 2021.


Vai etteivät suomalaiset puhu rahasta?! Moona Laakson kirjassa ainakin puhuvat, ja ihanan suoraan puhuvatkin! 

Moona on haastatellut kirjaansa kahtatoista naista, joista moni, kuten Natalia Salmela, Maria Fristöm, Jasmin Hamid ja Terhi Majasalmi ovatkin Instagram-kansalle jo tuttuja avoimesta rahapuheestaan. Myös Marja-Leena Haapasen podcast-jakso Julia Thurénin Melkein kaikki rahasta -podista on jäänyt mieleen.

Maailma tarvitsee rahapuhetta, ja näillä naisilla on puhuttavaa! He kaikki ovat luoneet itselleen omannäköisen elämän, siis mikäpä olisi inspiroivampaa luettavaa. Omannäköinen elämä on jokaiselta  vaatinut erilaista ajattelua, omaa visiota.

Moonan kirjoitustyyli ja tekstin rakenteen taju on naistenlehtimäisen vetävää. Kirjaa ei tohtisi laskea luureistaan!

Mikä inspiroivinta, kirjan naiset ovat tehneet itselleen rahaa lukuisilla erilaisilla tavoilla ja monet heistä ovat lähtöisin ihan tavallisista työläisperheistä. Ei siis todellakaan ole vain yhtä tai kahta tapaa vaurastua!


Mitä jäi käteen: ilman riskiä ei tule tuloksia. Muista se, kun seuraavan kerran olet epämukavuusalueellasi.

Kenelle suosittelen: Naisille ja miehille, jotka kaipaat inspiraatiota vaurastumiseen – tai ovat muuten vaan uteliaita esimerkiksi Vappu Pimiän osakesalkun sisällön suhteen!

Vaurastu kuin nainen löytyy BookBeatista sekä e-kirjana että äänikirjana, jälkimmäinen Krista Putkonen-Örnin lukemana. Välillä koen sopeutumisvaikeuksia, kun tutut naiset puhuvat minä-muodossa Kristan (ehkä hiukan virallisesti) lukemana. Teos voisi siis toimia paremmin e-kirjana tai fyysisenä.

Vinkki: BookBeatissa on myös perhetili, jonka voi jakaa muiden perheenjäsenten kanssa. Meillä on tällainen perhetili, ja BookBeatia käyttävät meillä kaikki: minä, ukkeli ja poika. Yksi lisäprofiili maksaa 4,90 euroa/kk ja yhdellä käyttäjätilillä voi olla jopa 5 käyttäjää.

Asta Raami: Älykäs intuitio ja miten käytämme sitä. Asta Raami ja Kustantamo S&S, 2016.


Meitsi on intuitiomuija. Se ei kuitenkaan ole ollut ominaisuus, josta olen tykännyt kylillä huudella. Tuntuu, etten useinkaan ole osannut sanoittaa ”perstuntumafiilistäni” tai perustella innostumistani tai epäinnostumistani asioista. Ja että vasta viime vuosina intuitiosta on alettu puhua.

”Se tunne”. Flow. Heureka!. Rakkaalla lapsella on monta ilmenemismuotoa. Asta Raami kulkee kirjassaan intuition perusteista luovuuteen ja älykkääseen intuitioon, joka on kehitettävissä oleva kyky. Tekstin seassa on lainauksia, joita ei läheskään aina ole mainittu kuin lähdeviitteellä. Tämä eittämättä häiritsee. Haluan tietää, mikä sitaatti on Kati Outisen, Mikael Jungnerin tai Esa Saarisen!

Astan kirja puhuttelee minua asuntosijoittajana (milläpä luulette, että teen päätökset tässä touhussa?!), mutta erityisesti laulunkirjoittajana. Luovuus, jos jokin, on intuitiivista, ja nautin erityisesti niistä hetkistä, kun olen toisen kirjoittajan kanssa samalla aaltopituudella ja tavoitamme yhdessä sellaista, mitä kumpikaan meistä ei olisi voinut yksin saavuttaa. 


Mitä jäi käteen: Intuitiokykyä on mahdollista kehittää. Intuitio ei ole vain sattumanvarainen oivallus, joka tulee jos on tullakseen, vaan siihen voi tietoisesti virittyä ja sen kautta voi hakea tietoa.

Kenelle suosittelen: Kenelle tahansa, joka haluaa tutustua itseensä ja ajattelutapoihinsa syvällisemmin ja valjastaa tiedostamattoman mielensä hyötykäyttöön.

Älykäs intuitio löytyy BookBeatista sekä e-kirjana että äänikirjana, jälkimmäinen Juhani Rajalinin lukemana. Äänikirjassa sitaatteja ei erotella. Siksi kuulokuva kirjasta on hiukan puhekielimäinen, eikä aina tiedä, ollaanko leipätekstissä vai lainauksissa. Siksi teos voisi toimia paremmin fyysisenä tai e-kirjana, jossa siinäkin sitaatit on kylläkin merkitty vain viitenumeroin.

Vinkki: BookBeatin ”minimitilaus” on Basic, jolla saa lukea tai kuunnella 20 tuntia kuukaudessa. Basic-tili maksaa 9,99 euroa/kk. Lähdin tällä liikkeelle itsekin, kunnes laajensin perhetiliin.

Satu Rämö ja Hanne Valtari: Unelmaduunarin tilipäivä. 8 askelta ja tienaat tarpeeksi. WSOY 2020.


Nyt puhutaan rahasta ja yrittäjyydestä! Satu Rämö ja Hanne ”Lähiömutsi” Valtari sparraavat lukijoitaan tienaamaan unelmatyöstään tarpeeksi. Rahaa lähestytään konkreettisin esimerkein ja luvuinkin, mikä ilahduttaa suuresti.

Kirjasta nousee tunne, että omannäköinen työelämä on meidän kaikkien ulottuvilla.

Satu ja Hanne kertovat omia esimerkkejään siitä, kuinka ovat seuranneet arvojaan, neuvotelleet parempaa liksaa ja myyneet paremmin. Myös muiden intohimoyrittäjien tarinoita kuullaan, sekä lisäksi aiheita puidaan myös ”kahvitauolla kuultua” -osioissa joissa nostetaan esiin nimettömiä esimerkkejä käsillä olevan aiheen ympärillä.

Vaikka verkostoituminen ja hinnoittelu ovat tärkeitä taitoja, yhtään vähäpätöinen ei ole myöskään kuudes askel: ”Keskity olemaan kiva”.


Mitä jäi käteen: Unelmatyömatriisi, jossa kaikki tekeillä olevat/tarjotut työtehtävät jaotellaan nelikenttään tähtihommiin, koiran hommiin ja sille välille. Mainio harjoitus oman toiminnan tarkasteluun!

Kenelle suosittelen: Yksinyrittäjälle tai sellaisesta haaveilevalle sparraukseksi ja konkreettiseksi tueksi.

Unelmaduunarin tilipäivä löytyy BookBeatista sekä e-kirjana että äänikirjana, jälkimmäinen Anna Tuluston lukemana.

Vinkki: BookBeatissa on eri kategorioita, joiden alta löytää helposti mielenkiintoista luettavaa. Tämä teos löytyy sekä kategorioiden ”talous ja business” että ”itsensä kehittäminen” alta, kuten aika moni tämän kalenterin kirjoista.

Unna Lehtipuu ja Merja Mähkä: Sijoittajaksi 7 päivässä. Alma Talent 2019.


Merja Mähkän ja Unna Lehtipuun kirja on sijoittamisen perusteos, jonka tarkoitus on madaltaa kynnystä sijoittamisen aloittamiseen. Kirja on jaettu seitsemään lukuun, jotka voi ajatella viikon mittaisena peruskurssina, luku per päivä. Asiat on esitetty selkeästi, yksinkertaisesti ja jonkin verran omiin esimerkkeihin peilaten.

Koko kirja on kirjoitettu yhdessä, joten kirjoittajat viittaavat itseensä välillä kolmannessa persoonassa. 

Se, että osakepoimintaa verrataan Afrikan tähteen ja pörssisyklejä Vivaldin Vuodenaikoihin, tekee vaikeiksi miellettyjä asioita helpommiksi tajuta ja tuo aihetta ymmärrettävämmäksi. Kirjassa on lyhyitä sitaatteja kokeneiltakin sijoittajilta. Näiden osittain analyyttiseenkin katsantokantaan ei kuitenkaan kannata jäädä liiaksi kiinni, vaan tarttua Merjaa ja Unnaa tiukasti kädestä ja antaa heidän luotsata läpi sharpen-lukujen ja ETF-viidakoiden. 

Kirjassa sivutaan myös sijoittamisen psykologiaa, jota on toki mahdotonta omaksua yhdessä päivässä.

Mitä jäi käteen: Nyt kuule. Jos et vielä ole aloittanut sijoittamista, niin pidäpä Suomen itsenäisyyspäivän kunniaksi oma itsenäisyyspäiväsi ja aloita!

Kenelle suosittelen: Sinulle, joka olet jo jonkin aikaa hokenut itsellesi, että pitäisi ja pitäisi. Tässä se kaikenkattava opus nyt on, ota käteen ja toimi!

Oletko tutustunut eKirjasto-verkkopalveluun, jossa on kaikkien Suomen kirjastojen e-aineistoja? Sijoittajaksi 7 päivässä näyttää löytyvän lainattavaksi useista kirjastoista, kuten ainakin Helmet-kirjastoista ja Keski-kirjastoista, mutta ei esimerkiksi Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastoista. Tiesithän, että voit hankkia myös muun kuin oman kotipaikkakuntasi kirjastokortin! Tämä avaa e-aineistojen mahdollisuuksia entisestään!

Anna Perho: Antisäätäjä. Kustannusosakeyhtiö Otava, 2020.


Mä sitten rakastan Anna Perhoa ja hänen tapaansa puhua asioista suoraan! Niin kuin nyt vaikka kiireestä. Eikö olekin totta, että kiireen narratiivi on meihin jo niin sisäänrakennettu, ettemme edes huomaa sitä? Tiedäthän, kun törmäät Prismassa vanhaan tuttuun, ja alatte yhdessä päivitellä sitä, kuinka on jatkuva kiire.

Elämä on priorisointia, ja sitä Anna takoo päähämme. Juu, joskus voi tuntua siltä, että kaikki kaatuu niskaan. Mutta yksi nerokas asia säästää meidät paljolta sähläämiseltä: arvojen kirkastaminen ja merkityksellisyyden pohtiminen. K-a-r-s-i-m-i-n-e-n. Myös itsetuntemuksella on tässä kohtaa tärkeä tehtävänsä.

Anna antaa konkreettisia tehtäviä ja muistuttaa samalla, ettemme koskaan tule täydellisiksi ajankäyttäjiksi – koko termi ”ajanhallinta” on silkkaa llluusiota.

Miksi nostan tämän teoksen Varuastumisen mindset -kalenteriin? Siksi, että olennaiseen keskittyminen on taito, jonka tutkiskelu helposti unohtuu. Itse en olisi tässä, jos olisin jatkanut samaa sähläämistä sinne tänne, jota joskus tein.


Mitä jäi käteen: Enemmän on hanurista. Mikään ei tee elämästä niin raskasta kuin ”enemmän”. Tee vähemmän!

Kenelle suosittelen: Sinulle, joka haluat ohjelmoida aivosi uudelleen keskittymään olennaiseen. Saat tästä kirjasta siihen oivat, konkreetiset työkalut.

Antisäätäjä löytyy BookBeatista sekä e-kirjana että äänikirjana, jälkimmäinen Annan itsensä lukemana. Suosittelen ehdottomasti tämän teoksen nauttimista äänikirjana! Se on kuin kuuntelisi hauskan, ylipitkän podcast-jakson tai puhuisi maratonpuhelun tarkkanäköisen, hyvän ystävän kanssa.

Vinkki: BookBeatista voit tehdä hakuja myös lukijan mukaan. Anna on lukenut useita omia teoksiaan, tsekkaa nekin!

Maarit Lassander: Rahaviisaus. Mitä jokaisen tulisi tietää rahasta ja mielen hyvinvoinnista. Atena Kustannus, 2020.


Pysytelläänpä hetki vielä rahan perusteosten äärellä, ennen kuin lähdetään rönsyilemään. Psykologi ja psykoterapeutti Maarit Lassanderin teos kuvaa rahaa tunnenäkökulmasta. Ja kuten tiedämme, tunteethan eivät ole ollenkaan mitättömässä osassa, kun rahasta puhutaan! Päinvastoin, moni rahaan liittyvä monimutkaisuus selittyy tunteilla.

Rahaviisaudella Lassander viittaa kykyyn harjoittaa ja muuttaa omia mielen rakenteita. Tiedäthän kuuluisan vaahtokarkkikokeen, jossa lapsille luvattiin kaksi karkkia, jos he malttavat odottaa? Tällä nautinnon lykkäämisen taidolla todettiin olevan myöhemmässä elämässä yhteys työ- ja opintomenestykseen. Koetta on toistettu useita kertoja.

Lassander pohtii perinpohjaisesti muun muassa rahan ja onnen suhdetta ja rahaan liitettyä häpeää. Hän omistaa lyhyen, mutta sisällöltään timanttisen luvun myös sille, miten puhua lapselle rahasta. Ja kas, arvoja sivutaan tässäkin kirjassa.

Kirja pitää sisällään myös harjoituksia, jotka tuntuvat alkuun melko triviaaleilta, mutta syvenevät loppua kohden.

Mitä jäi käteen: Mikä tahansa aihe, josta ei puhuta avoimesti, pitää sisällään vallan, häpeän ja syyllisyyden rakenteita, joita on vaikea tehdä näkyviksi. Puhu siis avoimesti rahasta!

Kenelle suosittelen: Sinulle, joka haluat ymmärtää rakenteita ja psykologiaa rahan – ja erityisesti oman rahankäyttösi – taustalla. Sinulle, joka haluat hallita talouttasi paremmin.

Rahaviisaus löytyy BookBeatista sekä e-kirjana että äänikirjana, jälkimmäinen Hannamaija Nikanderin lempeällä äänellään lukemana. 

VINKKI: Jos ihastuit Nikanderiin lukijana kuten minä, hänen lukemanaan näkyy löytyvän teoksia tietokirjoista proosaan!

Pia Klemetti: Puskurityö – vaurastumista, vaihtelua ja valinnanmahdollisuuksia. Alma Talent 2021.


Ei ihme, jos et ole koskaan kuullut Puskurityö-termiä. Puskurirahastosta olet ehkä kuullut? Se on varakassa, joka antaa mielenrauhaa ja johon voidaan turvautua kriisitilanteessa, eikö? Vähän sama idea on puskurityöllä. Se voi olla vaikka harrastuksen innoittamana syntynyt kakkostyö, Puskurityön deana on, että työelämässäkään kaikki munat eivät olisi samassa korissa.

Puskurityö-kirja tuulettaa mukavasti ajatuksiamme työelämästä: onko 40 tunnin työviikko ainoa oikea tapa tehdä työtä? Voisiko työaikaa lyhentää? Voisiko työnantajalle olla jopa hyötyä siitä, että työntekijä toteuttaa vaikkapa perjantaisin tyystin toisenlaista puolta itsestään? Työntekijälle siitä ainakin olisi: ei olisi tyhjän päällä, jos eteen osuisivat ikävät yt:t – tai koronan tapainen kriisi.

Kirja paitsi herättelee ajattelemaan, myös tarjoaa tuhdin tietopaketin esimerkiksi työttömyysturvasta ja yrittäjyydestä.


Bonus: Kirja pitää sisällään elävän elämän puskurityötarinoita, ja hahaa! Olen itsekin päässyt kirjaan! Tapasin Pian taannoin asuntosijoittamisesta kiinnostuneille suunnatussa tapahtumassa ja minulla oli kunnia myös oikolukea ja kommentoida käsikirjoitus ennen sen julkaisua.

Kenelle suosittelen: Sinulle, joka haet rohkeutta lähteä tekemään sivutyötä tai toista uraa nykyisen rinnalla.

Puskurityö-kirjan löydät ainakin Alma Talentin verkkokaupasta ja kirjastosta!

Joonatan Voltti: Airbnb – ansaitse asunnollasi. Joonatan Voltti 2020.


Kyllä tätä odotettiinkin, ensimmäistä suomalaista Airbnb-kirjaa! Kun sain tämän teoksen käsiini, olin pyörittänyt Airbnb-toimintaa kahdessa eri osoitteessa ja ajattelin olevani hyvin kärryillä siitä, miten alusta toimii – ja miten siellä kannattaa toimia. Sain silti Joonatanin kirjasta valtavasti uutta tietoa ja vinkkejä. 

Kirja sopii siis sekä aloittelijalle että kokeneelle hostille. Se käy läpi vuokrausprosessin vaihe vaiheelta ja ojentaa kultatarjottimella valmiit prosessit tarkistuslistoista automatisoituihin viesteihin ja vieraiden ohjeistukseen. 

Koska kirja julkaistiin viime vuonna, se sivuaa myös koronan vaikutuksia Airbnb:hen. Nuo vaikutuksethan ovat käynnissä edelleen, ja ovat kääntäneet koko lyhytaikaisvuokrauksen suuntaa Suomessa.

Mukana on kokeneiden hostien kommentteja ja tilastoja, joiden läpi tarkastellaan Airbnb:n tunnuslukuja eri puolilla Suomea. Tärkeimpänä oppina on matala kynnys: Airbnb:tä voi lähteä kokeilemaan vaatimattomallakin majoitustilalla, ja alusta taipuu hyvin kunkin majoittajan omiin tarpeisiin. Mutta huom! Työtä se vaatii.


Mitä jäi käteen: Ryhtyäkseen Airbnb-hostiksi asuntoa ei välttämättä tarvitse omistaa. Joonatan itse aloitti vuokra-asunnolla (vuokranantajan luvalla tietysti), ja tätä aion itsekin pian toteuttaa!

Kenelle suosittelen: Kenelle tahansa, jota kiinnostaa kääntää tuloksi oman kodin (tai vaikka mökin) menot. Ei tämä mitään rakettitiedettä ole!

Airbnb - ansaitse asunnollasi -kirjan voit ostaa esimerkiksi osoitteesta www.joonatanvoltti.com tai lainata kirjastosta!

Daniel H. Pink: Milloin? Oikealla hetkellä toimimisen taito. Tuuma-kustannus 2019.


Kronotyyppimme kertoo vuorokausirytmimme henkilökohtaisen rakenteen. Me kaikki emme siis koe päivää täysin samalla tavalla. Karkeasti ottaen osa meistä on aamuvirkkuja, osa yökukkujia ja suurin osa asettuu tälle välille. 

Tämän ehkä jo tiedämmekin, mutta harva ymmärtää, mihin kaikkeen kronotyyppi vaikuttaa. Vastaus: aika moneen asiaan. Päätöksentekoon, fyysiseen suorituskykyyn, tarkkaavaisuuteen, jopa eettiseen käyttäytymiseemme.

Pink käy kirjassaan läpi lukuisia tutkimuksia, joissa tarkastellaan erityisesti sitä, mitä tapahtuu iltapäivän notkahduksessa. muun muassa liikenneonnettomuuksien ja hoitovirheiden määrät lisääntyvät huomattavasti iltapäivisin.

Pink on sujuva kirjoittaja ja sekoittaa sopivasti helppolukuisuutta ja tieteellistä tietoa. Hän pistää itsensä likoon ja alleviivaa sanottavaansa pysäyttävillä käppyröillä.


Mitä jäi käteen: Kirjan luettuani tein konkreettisen muutokset työtavoissani: aloin tehdä virkeitä aivoja vaativat kirjoitustyöt heti aamuisin, kun ennen vitkuttelin niiden kanssa iltapäivät ja joskus jopa illat. Muutos oli merkittävä: saan nykyään kaikki tärkeät työt hoidettua ennen puolta päivää.

Kenelle suosittelen: Sinulle, joka haluat oppi käyttämään päiväsi tehokkaammin - enkä nyt tarkoita tehokkuudella sitä, että pitäisi saada enemmän aikaan. Päinvastoin, Pinkin ohjeilla teet tärkeät asiat nopeasti alta pois ja voit keskittyä muuhun!

Milloin? Oikealla hetkellä toimimisen taito löytyy BookBeatista e-kirjana.

VINKKI: Lukujen lopussa on Aikahakkerin opas, joka pitää sisällään harjoituksia. Näiden harjoitusten avulla selvität oman kronotyyppisi, opit ymmärtämään itseäsi paremmin ja ajoittamaan tehtäväsi (enkä puhu vain työtehtävistä) oikein. Opit myös ottamaan tehokkaat päikkärit ja ajoittamaan irtisanoutumisesi oikein!

Harri Huru ja Marko Kaarto: Asuntosijoittamisen lumipalloefekti – Miten nopeuttaa asuntosijoittamisella vaurastumista. Harri Huru ja Marko Kaarto, 2021.


Teos kiteytyy viiteen kirjaimeen: OVRJT. Kyseessä on suomennos englanninkielisestä brrrr:stä, eli ”osta, vuokraa, remontoi, jälleenrahoita, toista”. Tällä kaavalla Huru ja Kaarto siis kannustavat lukijaa kasvattamaan omaa asuntosijoittamisen lumipalloaan, ja kertovat esimerkein, kuinka ovat strategiaa itse toteuttaneet. 

Lumipallon ydinajatus on tässä: kun noudattaa säntillisesti OVRJT-strategian kaavaa siitä lähtien, että ostaa kohteet aina alle markkinahinnan, saa lumipallonsa nopeasti vauhtiin ilman, että uusiin kohteisiin pitää sijoittaa omaa rahaa. Homman hienous piilee uudelleenrahoituksessa eli vapautuvissa vakuuksissa. 

Vaikka kieli on selkeää ja teoriaa on pyritty keventämään omakohtaisilla kommenteilla, sisältö on painavaa. Tsemppaava sananen siis sinulle, joka ehkä vasta taputtelet nyrkeissäsi lumipallosi ydintä: kirjan sisältö ei solahda ykkösellä kaaliin lumipallonsa jo hyvään vauhtiin saaneellakaan.


Mitä jäi käteen: Asuntosijoittajan pitää nähdä itsensä myyjän ongelmien ratkaisijana, kun muita ongelman ratkaisijoita ei ole ilmaantunut paikalle auttamaan.

Kenelle suosittelen: Asuntosijoittajalle, jolla on enemmän kuin kolme sijoitusasuntoa ja mindset kasvattaa salkkua ilman (merkittävää määrää) omaa rahaa.

Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan voit ostaa ainakin osoitteesta www.asuntosijoituskirja.fi tai lainata kirjastosta!

Leila Simonen: Polulta poikkeamisen taito. Saga Egmont 2012.


Leila Simonen on yhteiskuntatieteiden tohtori, joka 2000-luvun alussa uupui työssään, kiinnostui downshiftaamisesta, hyppäsi viisikymppisenä tyhjän päälle ja alkoi kirjoittaa dekkareita! Polulta poikkeamisen taito osui kuulokkeisiini kesällä, ja jo silloin mietin, että tämä kirja pitää nostaa jossain sopivassa hetkessä esiin.

Kuulen paljon samaa puhetta ympärilläni: aionko jatkaa tässä työssä eläkeikään? Mitä aion tehdä eläkkeellä? Mistä minulle merkityksellinen elämä koostuu?

Leila ryhtyi kohtuullistamaan kulutustaan ja elämään arvojensa mukaista elämää, virkamiespalkasta tehdyt sijoitukset apunaan. Hän huomasi, että luopumista kulutusyhteiskunnan kansalaisuudesta piti perustella toistuvasti.

Kuinka arkipäiväiseltä teksti nyt tuntuukaan, vaikka sitä kirjoittaessaan Leila on ollut pioneeri. Kuten hän itsekin toteaa, vuosituhannen vaihteessa ”ihminen ei […] oikeastaan ole olemassa, jos hän ei tee työtä”. 

Yksi syy, miksi kirja resonoi minussa niin vahvasti on se, että tajuan, että Leila on – tietämättäni – ollut voimaeläimeni. Minäkin pohdin vuosituhannen vaihteessa ja sen jälkeen, onko ura ja oravanpyörä ainoa mahdollisuus. Häpeilin piheyttäni, jota nykyään kutsutaan kulutuskriittisyydeksi. Talouskasvusta paasattiin kovaan ääneen. 

Leila Simonen on persoonallinen kirjoittaja ja tykkään hänen tyylistään. Voi Leila, kunpa sinulla olisi ollut hypätessäsi tukenasi tällainen some kuin meillä on nyt!


Mitä jäi käteen: ”Kun pitkästä aikaa menin bussiin helsinkiläisessä aamuruuhkassa, tuntui kuin olisin mennyt teatteriin.”

Kenelle suosittelen: Sinulle, joka ehkä tänäkin maanantaina mietit, oletko oikeassa paikassa.

Polulta poikkeamisen taito löytyy BookBeatista e-kirjana ja äänikirjana Pinja Flinkin lukemana. Flink ei ole lempparilukijoitani, mutta menetteli.

VINKKI: Leila Simoselta löytyy BookBeatista myös muita kiinnostavalta kuulostavia teoksia, kuten Naiset ja raha (2008), Loisto (2021) ja Kiltin työn kapina (2021).

Saku Tuominen: Juu ei. Pieni kirja priorisoinnista. Kustannusosakeyhtiö Otava 2018.


Saku Tuomisen teos on nimensä mukaisesti kirja priorisoinnista. Yrittäjä, tietokirjailija ja puhuja Tuominen on varmasti törmäillyt samoihin ajankäytön ja aikatauluttamisen ongelmiin kuin kuka tahansa meistä, ”joilla on liikaa kaikkea ja jotka ovat kyenneet tekemään ongelman jopa siitä”. No näinhän se menee.

Käytännössä Tuomisen kirja tiivistyy kakkososan nelikenttään, jonka avulla on helppo tarkastella sitä, kuluuko käytetty aika sinne minne pitää eli asioihin, joissa on mukana sekä tekemisen ilo että tekemisen merkitykselliyys. ”Juu ei” on puhekielestä tuttu heitto, ja Saku Tuominen kuvaa sillä sitä, että joillekin asioille on syytä sanoa ”juu”, kun taas toisille ”juu ei”.

Hän saa sen kuulostamaan yksinkertaiselta ja käy kirjassaan läpi lukuisia esimerkkejä nelikentän tehosta.


Mitä jäi käteen: Jos on kuutena päivänä viikossa sähläävä ja samea, on kohtuutonta olettaa, että seitsemättä päivää leimaisi rauha ja kirkkaus.

Kenelle suisittelen: Sinulle, joka olet kerrankin viimeisten viikkojen sisään lausunut sanan ”kiire”. Sovitaanko, että heti joulunpyhien jälkeen alat tarkastella kaikkia tehtäviäsi tämän nelikentän kautta?

Juu ei löytyy BookBeatista e-kirjana ja äänikirjana Tuomisen itsensä lukemana. E-kirja pitää sisällään jonkin verran kuvaajia, mutta ei kuitenkaan sellaisia, joissa ei pysyisi äänikirjaversiossakin kärryillä.

VINKKI: Pieni kirja priorisoinnista on tosiaan pieni, äänikirjanakin alle kolme tuntia. Ota luureihin vaikka muutamalle lenkille!

Joonas Orava ja Olli Turunen: Osta, vuokraa, vaurastu. Talentum Media Oy 2013.


Ensimmäinen suomalainen asuntosijoituskirja on klassikko. Muistan tavanneeni Joonaksen ja Ollin ajatukset pariinkin kertaan heti sen jälkeen, kun olin jo ostanut ensimmäisen sijoitusasuntoni. Tämän tietopljäyksen jälkeen en voinut kuin jatkaa! Kuka hullu nyt ei tarttuisi tällaiseen rahatekokoneeseen.

Osta, vuokraa, vaurastu käy perusteellisesti läpi asuntosijoittamisen velkavivulla. Kirjoittajat käyttävät esimerkkilaskelmissaan oikeita, omia kohteitaan, ja käytännönläheisyys onkin sen parasta antia. Käytännössä kaikki perusasiat asunnon ostosta sen vuokraukseen, remontoitiin ja hallinnointiin käydään läpi kädestä pitäen. Erinomaista sisältöä on myös taloyhtiöremonttien perusteellinen läpikäynti noin-hintoineen.


Mitä jäi käteen: Asuntosijoittaminen on varma tapa vaurastua, kunhan ostamisen tekee oikein. Disclaimerina todettakoon, että se vaatii myös vaivaa, joten siksi kaikki eivät tee sitä.

Kenelle suosittelen: Ensimmäisen sijoitusasunnon ostoa harkitsevalle. Tämä on perusteos, jossa on paljon painavaa asiaa.

Osta, vuokraa, vaurastu -kirja löytyy ainakin useista ekirjastoista. Melkein suosittelisin sen ostamista omaan hyllyyn, jos asuntosijoittaminen kiinnostaa ja se on tie, jolle aiot astua.

Eija Hinkkala: Sinä olet enemmän – Palavalla sydämellä kohti omaa juttua. Otava 2020.


Oma juttu voi löytyä nuorena, mutta myös vasta aikuisena. Kirjoittaja Eija Hinkkala, 67, tietää mistä puhuu. Hän on tehnyt elämässään monta suunnanmuutosta mennäkseen kohti omaa juttuaan: muun muassa hypännyt hammaslääkäristä iskelmälaulajaksi. Nykyään hän toimii valmentajana, kirjoittajana ja intohimoyrittäjänä.

Kaikkein tärkeintä on kuunnella sydämensä puhetta, Eija opettaa. Kirjan edetessä hän ohjaa lempeäsi mielikuvaharjoittelun kautta konkreettisiin askeliin kohti omannäkäköistä elämää. Hän kehottaa antamaan kenkää ikään liittyville ajatusrajoitteille ja muillekin haitallisille uskomuksille – oma juttu tarkoittaa tosiaan omaa, ei jonkun muun tai yhteiskunnan odotusten sanelemaa.

Kirjoittajan johtolause on, että työ kutistaa, uuvuttaa ja sairastuttaa, jos sydän ei ole siinä mukana.

Ote on lempeä, mutta topakka. Ihmeitä ei myöskään kannata jäädä odottelemaan, vaan unelmat vaativat työtä. 


Mitä jäi käteen: Ihmiset, jotka ovat saavuttaneet jotain suurta, ovat tehneet lukemattomia pieniä tekoja yksi kerrallaan, toinen toisensa jälkeen.

Kenelle suosittelen: Sinulle, joka pohdit, onko jo liian myöhäistä hypätä kokonaan uuteen. Ei ole!

Sinä olet enemmän löytyy BookBeatista sekä e-kirjana että äänikirjana, jälkimmäinen Annu Valosen lukemana. Koska tunnen Eijan, on välillä vaikea sovitella Annun lempeää lukijanääntä Eijan topakkaan sisältöön.

Vinkki: Sinä olet enemmän on osa Hidasta elämää -kirjaperhettä, joka myös löytyy BookBeatista.

Matthew Walker: Miksi nukumme – Unen voima. Kustannusosakeyhtiö Tammi 2019.


Muistan, kun luin ensimmäisen kerran tämän teoksen (se tapahtui Espanjassa keväällä 2019) ja koin jonkinmoisen, noh, herätyksen (hah!). Olen aina ollut kova nukkumaan ja kokenut, että uni on asia, josta en voi tinkiä. Priorisoin unta.

Berkeleyn yliopiston neurotieteen ja psykologian professori Matthew Walker antaa kirjassaan lukemattomia esimerkkejä siitä, miksi juuri niin kannattaakin tehdä. Uni on yleislääke kaikkeen. Se parantaa oppimiskykyä, muistia ja loogista päättelykykyä. Se muokkaa tunteita, uudistaa immuunijärjestelmää, hienosäätää aineenvaihduntaa, säätelee ruokahalua, lisää luovuutta.

Teos on läpeensä tieteellinen, mutta vetävästi kirjoitettu. Juuri tutkimukset ovat mielestäni kirjan parasta antia: tiesitkö esimerkiksi, että riittämätön uni on yksi Alzheimerin taudin riskitekijöistä? Tai että alkoholi on yksi voimakkaimpia REM-unen estäjiä?


Mitä jäi käteen: Uni muuttuu iän myötä. Keski-ikäinen saa enää 60–70% varhaisteinin syvästä unesta.

Kenelle suosittelen: Kenelle tahansa, mutta erityisesti sinulle, joka tekosyystä tai toisesta tyydyt jatkuvasti liian vähiin yöuniin.

Miksi nukumme löytyy BookBeatista sekä e-kirjana että äänikirjana, jälkimmäinen Timo Välisaaren lukemana. Nyt täytyy todeta, että minun ja lukijan kemiat eivät kohdanneet siinä määrin, että olisin pystynyt kuuntelemaan äänikirjan. Suosittelen e-kirjaa tai fyysistä siksikin, että teos sisältää paljon kuvaajia.

Vinkki: Matthew Walker toteaa kirjansa alkupuolella, ettei pistä yhtään pahakseen, jos lukija nukahtaa kesken lukemisen. Itse käytän äänikirjaa usein ”vastameluna” esimeriksi junassa tai hotellissa, kun haluan nukahtaa. Minäkin heräilen joskus aamuyön tunteina, ja erityisesti silloin äänikirja auttaa uudelleen nukahtamisessa.

Ninni Myllyoja ja Emilia Kullas: Rahan taju. Alma Talent 2020.


”Kuka huolehtii äidistäsi, kun hän on vanha?”, kysyvät Ninni Myllyoja ja Emilia Kullas Rahan taju -kirjassaan. Kysymys on herättävä, omien vanhempiensa ikääntymistä sivusta seuraavalle keski-ikäiselle ajankohtainenkin. 

Somessa ja julkisessa keskustelussa näkee nyt naisten innostuksen rahaan ja sijoittamiseen: pohditaan omaa taloudellista itsenäisyyttä ja esimerkiksi hoitovapaalle jäämisen mahdollisuutta taloudellisesta näkökulmasta. Näkökulma keskusteluissa on siis etupäässä nuorten (tai vähintäänkin nuorehkojen) naisten. 

Näkökulma rahaan muuttuu elämän myötä. Myös oma vanheneminen alkaa mietityttää, kun ikävuodet lähenevät viittäkymmentä.

Tietokirjalijat ja taloustoimittajat Ninni ja Emilia kirjoittavat rahasta ymmärrettävästi. Kirja pitää sisällään helppotajuisen opastuksen osake- ja rahastosijoittamiseen. Myös muun muassa tutkitusti naisille tärkeästä vastuullisesta sijoittamisesta puhutaan.


Mitä jäi käteen: Raha on muutosvoima. Omien rahojensa suhteen naisen kannattaa olla reilusti ahne.

Kenelle suosittelen: Sinulle, joka kaipaat rahakeskusteluun muutakin näkökulmaa kuin hoitovapaat ja lapselle säästäminen. Katselet ehkä omien vanhempiesi ikääntymistä ja mietit, millaisen elämän haluat, kun olet heidän ikäisensä.

Rahan tajun löydät ainakin Alma Talentin verkkokaupasta ja kirjastosta!

Vinkki: Ninni ja Emilia ovat julkaisseet myös kaksi muuta erinomaista rahakirjaa: Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulee tietää sijoittamisesta (2010) sekä Nainen ja rikastumisen taito (2014).

Terhi Majasalmi: Totuus taloudestasi. Talentum 2012.


En voi olla nostamatta Vaurastumisen mindset -kalenteriin tätä kirjaa. Kuulun heihin, jotka ovat aina tienneet totuuden taloudestaan - en siis ole koskaan elänyt velaksi tai käyttänyt pikavippejä. Raha-asiani ovat aina olleet hallinnassa. Mutta! Vasta Terhin oppien avulla sain tämän kerrottua myös pankille, ja siitä oikeastaan alkoi vaurastumisen lumipallo vyöryä kohdallani.

Kirjassa on erinomainen luku, jossa Terhi opastaa konkreettisin esimerkein tekemään oman talouden tuloslaskelman ja taseen. Siis niiinpä!! Olinhan minäkin tavannut yritykseni tuloslaskelmaa jo vuosia, mutta en vain ollut koskaan tehnyt sitä henkilökohtaisesta taloudestani. Kun jaksoin käydä läpi tiliotteeni, siirtää luvut exceliin ja kantaa tämän tekeleeni pankkiin, oli pankkivirkailja aivan tohkeissaan siitä, että tiesin sentilleen omat tuloni ja menoni.

Terhi omistaa luvun myös taloudellisen riippumattomuuden tavoittelulle. Edelleen tämä on aihe, josta on aika vähän suomenkielistä kirjallisuutta.


Mitä jäi käteen: Henkilökohtainen tuloslaskelma ja tase! Tuloslaskelma ei sinänsä yllättänyt. Tase yllätti positiivisesti!

Kenelle suosittelen: Esimerkiksi sinulle, joka aiot marssia lainaneuvotteluihin hyvin valmistautuneena. Myös sinulle, jonka sormien läpi raha tuntuu valuvan ilman että oikeastaan edes tiedät, minne se menee.

Totuus taloudestasi -kirjan löydät ainakin kirjastoista. Bongasin muuten kolme kappaletta myös Torista!

Teemu Kunto: Minimalismi. Kustannusosakeyhtiö Otava 2021.


Tehdään heti selväksi: minä EN ole minimalisti. Voi jospa olisinkin, mutta en. Olen jopa ollut vähän allerginen minimalismipuheelle ja tartuin tähän kirjaan ennakkoluuloisesti.

No se kannatti – ei ennakkoluulot, vaan se tarttuminen. Opin uutta. Kuten sen, että minimalismissa ei tosiaankaan ole kyse vain tavaroiden karsimisesta, vaan ajatuksesta kuluttaa vähemmän ja keskittyä olennaiseen. Tämä resonoi minuun. Kunto mainitsee minimalismin keinona firetykseen: omien kulutustottumusten minimalisointi antaa mahdollisuuden säästää ja sijoittaa. Allekirjoitan!

Teemu joutui irtisanotuksi hyväpalkkaisesta myyntityöstään, muutti puolta pienempään asuntoon ja hankkiutui eroon kaikesta turhasta. Hän antaa konkreettisia työkaluja siihen, miten se onnistuu. Kirjassa sivutaan myös digimalismia eli digitaalista minimalismia sekä ilmastoahdistuksen minimointia (konkreettisin teoin).


Selkeys, helppous, stressittömyys, vapaus. Nämä ovat eittämättä arvoja, jotka astuivat elämääni sen jälkeen kun lopetin shoppailun vuonna 2013. Kulutushysteria ei tee hyvää kenellekään, sen toteavat sekä Teemu että minä!


Mitä jäi käteen: ”Ihminen ei ole onnellinen silloin, kun saa, mitä haluaa, vaan silloin, kun haluaa sitä, minkä on jo saanut.”

Kenelle suosittelen: Sinulle, joka koet, että sinulla on liikaa tavaraa. Tai että voisit käyttää rahasi järkevämmin kuin nyt teet.

Minimalismi löytyy BookBeatista sekä e-kirjana että äänikirjana, jälkimmäinen Markus Niemen lukemana.

Vinkki: BookBeatissa on yli 200 000 e-kirjaa ja äänikirjaa. Siinäpä mainio aineeton joululahja!

Laura Friman: Tauko – jolloin luovuin vaateostoksista vuodeksi ja pilasin elämäni ehdoin tahdoin. Gummerus 2021.


Siis emmää kestä! Laura Frimanin Tauko on aivan mahtava kirja! Se on omakohtainen, humoristinen ja analyyttisen tarkkanäköinen. Laura ryhtyi vuoden 2020 alussa vaatteiden ostolakkoon, ja lakko piti tiukasti koko vuoden.

Tätä hulvatonta matkaa pääsemme lukijoina seuraamaan ikään kuin kärpäsinä katossa. 

Kirja etenee kuukausittain, ja Lauralla on pettämätön draaman taju. Juuri kun kuvittelit, että seuraava kuukausi on varmaankin tavallinen ja tapahtumaton, tulet huomaamaan että Ei Todellakaan.

Laura rakastaa uusia vaatteita. Kohtuukäyttö ei ole vaihtoehto, joten nainen määrää itselleen totaalilakon. Hän ei lipsu siitä silloinkaan, kun uusi tatuointi tihkuu kesäreissussa, ja kaikki puhtaat alushousut on käytetty. Ihailtavaa omistautumista!

Vuoden ostolakko herättää Laurassa tietysti paljon ajatuksia, ja osin ne ovat aivan samoja kuin mitä meistä useimmat ovat läpikäyneet. Siksi kirja onkin mainio esimerkki siitä, kuinka yhteiskunnallista ilmiötä (vaatteet ja niihin liittyvät, monet merkitykset) voidaan tarkastella yksityisen kautta. Voimme rauhassa nyökytellä Lauran ylilyönneille ja nolouksille ja todeta hiljaa ja sisäisesti, että olemme sortuneet aivan samoihin.


Mitä jäi käteen: Semmonen ajatus jäi käteen, että mitä jos tekisi tulevana vuonna laurat?!

Kenelle suosittelen: No kaikille! Jos haluat nauraa, myötähävetä, nyökytellä, muka-kauhistella ja oivaltaa. Laura tarjoilee kaikki tunteet!

Tauko löytyy BookBeatista sekä e-kirjana että äänikirjana, jälkimmäinen Lauran itsensä lukemana. Aina se, että kirjailija lukee itse teoksensa, ei toimi. Mutta Nyt Muuten Toimii.

Vinkki: BookBeatista löytyy kirjoja suomen lisäksi muun muassa enkuksi, ruotsiksi ja saksaksi. Minä olen tässä kalenterissani pitäytynyt suomenkielisissä, koska… noh, rakastan äidinkieltäni, ja Lauran teos on taas hyvä syy alleviivaamaan, miksi.

James Clear: Pura rutiinit atomeiksi. Tuuma-kustannus 2020.


Aika usein uskottelemme itsellemme, että valtava menestys vaatii valtavaa toimintaa. James Clear väittää päinvastaista: pienillä rutiineilla voi olla uskomattoman suuri vaikutus.

”Rutiinit ovat itsensä kehittämisen korkoa korolle -ilmiö”, James paasaa, ja minä nyökyttelen. 

”Nettovarallisuutesi on taloudellisten tottumustesi viiveellä tuleva mitta. Painosi on syömistapojesi viiveellä tuleva mitta. Tietämyksesi on opiskelutapojesi viiveellä tuleva mitta.”

Pienten rutiinien heikkous on se, ettei niiden aiheuttamaa vaikutusta huomaa vielä viikossa tai kuukaudessakaan. Siksi niistä voi olla helppo lipsua. James opettaa kädestä pitäen, miten aloitetaan uusi rutiini ja pidetään siitä kiinni. ”Saat sen, mitä toistat.”

James esittää myös mielestäni aika mielenkiintoisen ajatuksen tavoitteiden asettamisen suhteen. Entäpä, jos unohtaisi kokonaan tien päässä häämöttävän suuren tavoitteen, ja keskittyisi vain prosessiin, eli päivittäisiin tai viikoittaisiin rutiineihin? Saavuttaisiko silloin tuloksia? Varmasti saavuttaisi.

Ja mikä tärkeintä: olennaista on ottaa käyttöön aluksi pienimmät mahdolliset rutiinit.


Mitä jäi käteen: ”Jokainen tekosi on ääni sellaisen ihmisen puolesta, joksi toivot muuttuvasi.” Ah, miten timanttisesti kiteytetty!

Kenelle suosittelen: Vaikkapa sinulle, joka mietit tulevan vuoden tavoitteita ja keinoja saavuttaa ne.

Pura rutiinit atomeiksi löytyy BookBeatista sekä e-kirjana että äänikirjana, jälkimmäinen Markus Niemen lukemana.

Vinkki: James Clearin käyttäytymismuutoksen toinen laki on: ”tee siitä houkutteleva”. Minä olen pyrkinyt tekemään liikunnasta itselleni houkuttelevaa ottamalla kävelylenkeille luureihin kiinnostavat äänikirjat.

Antti Tuisku: Menesty! WSOY 2021.


”Vasta kun tietää, kuka on, ja on sinut sen kanssa, voi alkaa löytää vastauksia siihen, mitä elämältä itse asiassa haluaa.”

Luin Antti Tuiskun kirjan silkasta uteliaisuudesta. Musiikintekijänä ihailen Antin tapaa tehdä uraa, jollaista kukaan suomalainen ei ole ennen häntä tehnyt. Kirja tarjosi kiinnostavia helmiä lauluntekijälle musiikkialasta mutta myös kiinnostavia pohdintoja luovan työn haasteista. Koko Menesty!-kirjan ydin on itsensä tunteminen. Menestys (ja sillä voidaan tosiaan tarkoittaa monenlaisia asioita) voi seurata vasta sen jälkeen.

Antin kirjoitustyyli on maalaileva, mutta mikäs siinä. Hän kirjoittaa hyvin ja kysyy haastateltaviltaan (Krista Pärmäkoski, Laura Peippo – ja hänen oma, nimettömänä pysyttelevä terapeuttinsa ) hyviä kysymyksiä. Antti on tunnettu myös fyysisestä itsensä haastamisesta, joten sillekin kirjassa annetaan paljon tilaa.


Mitä jäi käteen: Kirja ei tosiaan ole mikään koviin arvoihin pohjautuva koulutusmateriaali vaan tarjoaa aika yllättäen tyystin uudenlaisen tavan katsoa menestystä.

Kenelle suosittelen: Sinulle, joka olet seurannut Anttia vain mediasta ja ajattelet, että menestys on tullut hänelle kultalautasella. 

Menesty! löytyy BookBeatista sekä e-kirjana että äänikirjana, jälkimmäinen Antin itsensä lukemana. Antin ääntä on mukava kuunnella lukijanakin.

Merja Mähkä: Rahastokirja vasta-alkajalle. Alma Talent 2021.


Säästin kalenterin viimeiseksi näistä teoksista tuoreimman, eli Merja Mähkän Rahastokirjan vasta-alkajalle. Se on nimensä mukaisesti rahastosijoittamisen perusteos, ja Merja jos kuka on juuri oikea henkilö kirjoittamaan tällaisen.

Merjalla on vetävä ja selkeä tapa kirjoittaa. Jos on seurannut hänen Instagramiaan, melkein kuulee lukiessaan hänen puhuvan painokkaalla äänellään. Tämä on pelkästään hyvä asia! Tulee sellainen hassu tunne, että Merja puhuu juuri minulle. Mukana on myös kommentteja muilta sijoittajilta, mutta rehellisyyden nimissä Merjan sanottava kiinnostaa minua näitä enemmän.

Erinomainen on taulukko, jossa Mähkä asettaa yhdelle janalle sijoittajan (siis minun!) riskinsietokyvyn ja toiselle sijoitushorisontin pituuden, ja antaa tämän pohjalta täsmäneuvot – vaikka toki ymmärrämme, että oikean sijoituskohteen löytäminen on aina sijoittajan omasta elämäntilanteesta ja resursseista riippuvainen. 

Kirja on täynnä painavaa asiaa, mutta se ei todellakaan tunnu siltä.


Mitä jäi käteen: Aloin rahastosijoittajaksi! Tosiaan, en ole ennen tätä vuotta sijoittanut rahastoihin – ainoastaan suoriin osakkeisiin ja asuntoihin. Merja sai minut kuitenkin vakuuttuneeksi siitä, että rahastosijoittaminen on kaiken hustlaamisen ohella viisas teko. Ja sitäpaitsi se palvelee arvojani.

Kenelle suosittelen: Sinulle, joka haluat päästä sijoittamisessa helpolla etkä käyttää siihen aikaasi ja paasata siitä täällä somessa ;).

Rahastokirja vasta-alkajille löytyy kirjastosta (varoitus: pitkä jono!) ja Alma Talentin verkkokaupasta.

VINKKI: Kuuntele myös Merjan ja Julia Thurénin Sijoituskaverit-podcast! Näillä naisilla on sana hallussa.

Edellinen
Edellinen

Vuosi 2021 paketissa – nettovarallisuus kasvoi 48 prosenttia ja sijoitussalkku muuttui viisinumeroiseksi

Seuraava
Seuraava

Osakesijoittamisen täsmävinkit