Tasaista osinkovirtaa pitkin vuotta – näin sitä voi tavoitella

Kevät on monelle osakesijoittajalle iloista aikaa, kun osinkoja ropisee tilille. Osingot ovat yksi sijoittamisen suurimmista palkinnoista. Moni sijoittaja on kiinnostunut tasaisesta ja kasvavasta osinkovirrasta ja jopa haaveilee siitä, että osinkojen turvin voisi elää taloudellisesti riippumatonta elämää. Osa osinkosijoittajista on asettanut itselleen tietyn euromääräisen tavoitteen, joka sitten ohjaa omaa sijoitustoimintaa.

Itse haluan saada tasaista osinkovirtaa pitkin vuotta. Siinä missä sijoitan kasvuyrityksiin, joiden markkina-arvon toivon kasvavan reippaasti noin viiden–kymmenen vuoden aikajänteellä, pyrin myös löytämään yrityksiä, jotka jakavat kasvavaa osinkoa. Viime vuonna kirjoitinkin jo tätä aihetta sivuten hyvistä osingonmaksajista. Tähän kirjoitukseen olen koonnut muutamia vinkkejä siitä, kuinka tavoitella sellaista osinkovirtaa, että osinkoa tulisi ikään kuin palkkana tilille joka kuukausi.

(Huom!  Nämä eivät ole sijoitusvinkkejä eikä tässä kirjoituksessa oteta kantaa ovatko nämä yritykset hyviä sijoituskohteita.)

Usea suomalainen yhtiö maksaa osingon kahdessa erässä

Suomessa yhä useampi pörssiyhtiö on ruvennut maksamaan osinkoa kahdessa erässä: keväällä ja syksyllä. Mielestäni tämä on todella hyvä suuntaus ja toivottavasti yleistyy entisestään.

Tällaisia yhtiöitä ovat ainakin:

  • Neste (maksupäivät huhti- ja lokakuussa)

  • Kesko (maksupäivät huhti- ja lokakuussa)

  • Kemira (maksupäivät huhti- ja lokakuussa)

Yllämainitut yhtiöt kaikki kuuluvat omaan osakesalkkuuni. Kannattaa muistaa, että mikäli haluat päästä osingon toiseen maksuerään mukaan, tarkista osingon irtoamis- ja täsmäytyspäivät esimerkiksi yhtiöiden omilta sivuilta.

Neljä kertaa vuodessa osinkoa maksaa Citycon. Lisätietoa Cityconin osingoista löytyy esimerkiksi täältä.

Kvartaaleittain osinkoa maksavat jenkkiyritykset

Kvartaaleittain, eli neljä kertaa vuodessa maksettava osinko on erittäin yleistä jenkkipörsseissä. Perehtymällä eri yhtiöiden maksuaikatauluihin olisi jo muutamaa eri osaketta omistamalla mahdollista saavuttaa kuukausittainen osinkovirta.

Kvartaaleittain osinkoa maksavista yrityksistä omaan osakesalkkuuni kuuluu tällä hetkellä  AT&T ja Amcor, joiden maksut menevät seuraavasti:

  • Amcor: maalis-, kesä-, syys- ja joulukuu

  • AT&T: helmi-, touko-, elo- ja marrasku

Näitä kvartaaliosinkoa maksavia yrityksiä läpi käymällä olisi mahdollista muodostaa sellainen kolmen yhtiön lista, joista osinkoa tipahtaisi tilille joka kuukausi. Itse kiinnostaisi löytää hyvä kolmas yhtiö noiden kahden rinnalle ja saada näiden kolmen yhtiön kautta osinkoa joka kuukausi.

Kuukausittaista osinkoa maksavat REIT-yhtiöt jenkkipörssissä

REIT-yhtiöt (REIT on lyhyennys sanoista Real Estate Investment Trust) ovat pörssilistattuja yhtiöitä, jotka sijoittajat joko kiinteistöihin tai kiinteistölainoihin. Eli käytännössä näiden toiminta koostuu pääosin kiinteistöjen omistuksesta ja hallinnoista. Yritystason tuloveron sijaan verotus tapahtuu omistajille maksettavan osingon yhteydessä, joten moni REIT-yhtiö maksaa osinkoa joka kuukausi. Niillä on myös velvoite maksaa tietty määrä osinkoa tuloksestaan. Itse koen, että nämä yhtiöt tarjoavat myös hyvää kokonaisriskien hajauttamista, sillä kurssiliikkeet eivät ole niin suuria ja toisaalta liiketoiminta ei menetä arvoaan helposti. Eli REIT- yhtiöön kannattaa sijoittaa nimenomaisesti osinkotuoton eikä markkinahinnan muutoksia odottaen.

Jos olet kiinnostunut näistä REIT-yhtiöistä, suosittelen, että perehdyt firmaan ja millaisessa kiinteistöbisneksessä se on mukana. Tämä korona-aika on mielestäni lisännyt joidenkin riskisyyttä. Esimerkiksi jos yritys vuokraa liiketiloja kauppakeskuksissa, tämä on saanut jenkkimarkkinoilla paljon osumaa. Ottaen huomioon, että kiinteistöbisness on hyvin pääomasidonnaista, voi velka-aste olla korkea. Itseltäni löytyy AGNC-yhtiön osakkeita ja etsinnässä on vielä toinenkin REIT-yhtiö. Tämä on varma tapa saada kuukausittaista osinkovirtaa.

Mikäli olet kiinnostunut REIT-yhtiöistä, katso esimerkiksi Forbes-lehden helmikuussa julkaisema listaus viidestä parhaasta osinkoa maksavasta REIT-yhtiöstä. Ja täältä saat tilattua listauksen 53 eri kuukausittaista osinkoa maksavasta yhtiöstä.

Löytyykö muualta Euroopan pörsseistä tasaista osinkovirtaa?

Osakepoimintaa kannattaisi tehdä eri maiden pörsseistä. Tämä on aikaavievää, enkä itse tätä todellakaan ennätä tehdä. Lähinnä seuraan eri talousmedioiden kautta, mikäli sattuu löytymään mielenkiintoisia yrityksiä.

Jokunen aika sitten huomasin, että Cibus Nordic -yhtiö on ensimmäisen Tukholman pörssin yhtiö, joka maksaa kuukausittaista osinkoa. Kyseessä on edellä mainittujen REIT-yhtiöiden kaltainen kauppakiinteistöyhtiö, jonka tuotto tulee vuokranmaksusta. Suomessa yhtiö omistaa esimerkiksi useita Tokmannin ja Keskon kauppatiloja. Viime syksynä yhtiö siirtyi kuukausittaiseen osingon maksuun.

Koitin etsiä Euroopasta muitakin kuukausittaista osinkovirtaa tarjoavia yrityksiä, mutta en löytänyt. Varmasti niitä kuitenkin löytyy. Sen sijaan useita kvartaaliaosinkoa maksavia yhtiöitä löytyy eri pörsseistä, ja moni niistä on tunnettu brändi, kuten British AmericanTobacco, Unilever, Imperial Brands ja GlaxiSmithKline.

Huomasin myös, että moni neljännesvuosittain osinkoa maksavista yhtiöistä on osinkoaristrokraatti, eli on kyennyt nostamaan osingon määrää jatkuvasti tietyn ajan jakson verran. Siinä missä Yhdysvalloissa osinkoaristokraatin tittelin saaminen edellyttää, että saa osinkoa nostettua vähintään 25 vuoden ajan, Euroopassa riittää 10 vuotta. Tuntuu myös, että moni tämän ’tittelin’ haluaa säilyttää, sillä se voi myös osaltaan houkutella tietyntyylisiä sijoittajia.

Olisi kiva tietää kuinka moni Rahamedian lukijoista on asettanut itselleen tavoitteen saada tasaista osinkovirtaa pitkin vuotta. Tavoite voi olla myös tietty vuosisumma tai sijoittaminen osinkoaan jatkuvasti kasvattaviin yhtiöihin.

Edellinen
Edellinen

Miksi sijoitan asuntoihin?

Seuraava
Seuraava

Ensimmäisen sijoitusasunnon ostaminen voi olla näinkin helppoa