Rahamedia

View Original

Viisi vinkkiä parketin kierrättämiseen

Olen aitojen materiaalien (ja luonnon!) rakastaja, jonka vuosi minun on vaikea kuvitella remontoivani sijoitusasuntojamme kertakäyttöratkaisuilla. Tiedän, että moni suosii vuokra-asunnoissa helppoa ja edullista laminaattia, mutta itselleni aito puu on mieluisampi vaihtoehto. Parketin akustiikka, lämpö ja kunnostusmahdollisuus puhuva puolestaan. Tietysti pitää olla suhteellisen varma siitä, että vuokralainen pitää parkettia hyvin. Välinpitämättömän vuokralaisen riskiä pienennän tarkalla vuokralaisvalinnalla.

Laminaattiin verrattuna parketti on kaupasta kannettuna kallis, mutta onneksi sen voi kierrättää. Kokeilimme tätä jo remontoidessamme ensimmäistä sijoitusasuntoamme. Tuolloin löysin Tori.fi:stä noin kymmenen vuotta vanhan parketin, jonka kävimme purkamassa. Tietyissä paikoissa, kuten eteisessä, oli jo kulumaa, mutta kolmion parketista riitti hyvin yksiön priimakuntoiseen lattiaan.

Jaan tässä viisi vinkkiä parketin kierrättämiseen. Kierrättämällä voi parhaimmillaan saada uudenveroisen, kauniin lattian, joka kestää vielä vuosikymmeniä.

1. Voiko parketin purkaa ehjänä?

Kaikkia parketteja ei voi purkaa ehjänä. Joskus pontit on liimattu niin, ettei irrotus onnistu. Toisaalta parkettiliima on kevyttä, kovettuvaa liimaa, joten vaikka liimaa olisi hiukan käytetty, voi olla aivan mahdollista rapsutella pontit puukolla tai mattoveitsellä puhtaiksi. Ensimmäinen kierrätysparkettimme oli kevyesti liimattu, mutta se ei ollut este.

Purkuvaiheessa kannattaa olla tarkkana. Me puramme mieluiten itse, sillä parketista luopuvalla ei välttämättä ole samoja intressejä kuin meillä, eli saada lankut pysymään mahdollisimman ehjinä. Purkutaktiikka löytyy kyllä helposti, kun muutaman rivin verran harjoittelee.

2. Varmista riittävyys

Purettavan parketin ala ja tarvitsemasi ala eivät ole sama asia. Koska asennetun parketin rivin ensimmäinen ja viimeinen parkettilankku on aina katkaistu, pystyt käytännössä hyödyntämään vain noin puolet purettavan parketin määrästä, etenkin, jos mukana on huonokuntoista lankkua. Varaa siis parkettia reilusti.

Mitä pidempi (leveyssuunnassa) lattia on, sitä enemmän tarvitaan ehjää lankkua. Jos epäilet riittävyyttä, ota se huomioon asennussuunnassa.

3. Kierrätysparketin asennus

Täydet, ehjäpäiset lankut ovat arvokkaimpia. Pitkät, oikeasta liitospontistaan ehjät palat tulevat hyvänä kakkosena, sillä niillä voi aloittaa rivin. Myös vasemman liitospontin pätkiä voi hyödyntää leikkaamalla niitä täyden lankun päähän, rivin loppupäähän.

Jaan parkettilankut työmaalla ehjän päätypontin ja kunnon mukaan. Täysiä lankkuja ei sahata kuin pakon edessä, sillä niitä tarvitaan keskilattialla. Mitä pidempi (leveyssuunnassa) lattia on, sitä enemmän tarvitaan ehjää lankkua. Jos epäilet riittävyyttä, ota se huomioon asennussuunnassa.

Jaan parkettilankut työmaalla ehjän päätypontin ja kunnon mukaan. Täysiä lankkuja ei sahata kuin pakon edessä.

Tarkkaile päätyliitoksia: nyrkkisääntö on, että liitoksesta pitäisi olla vähintään 30-40cm seuraavan rivin liitokseen.

Huomioi, että koska et saa parketin mukana asennusohjeita, erikoisuuksia ja yllätyksiä voi tulla vastaan. Tuskailimme eräänkin parketin huonoa asennettavuutta, kunnes jätimme lyöntikapulan kokonaan pois ja asensimme lankut käsin ”nitkuttamalla”. Tuli hyvä!

4. Kierrätysparketin paikkaus ja lakkaus

Olemme asentaneet tähän mennessä kolme kierrätysparkettia, joista vain yksi on vaatinut pientä paikkausta ja lakkausta. Paikkauksen olemme hoitaneet väriin sopivalla puukitillä, tehneet varovaisen hionnan käsipelillä ja lakanneet päälle peruslakalla. Käsittelyn teimme tämän videon ohjeilla.

Parketin hyötyhän on siinä, että lattian kuluessa sen voi myöhemmin hioa ja lakata. Jos purettu parketti on siistissä kunnossa, kannattaa jättää tämä optio myöhemmäksi tulevaisuuteen.

5. Mistä kierrätysparketteja löytää?

Itse olen löytänyt parketteja Facebookin Roskalavalta ja Tori.fi:stä, sekä maksutta (itse purkaen) että kohtuullista maksua vastaan. Koska remontoimamme asunnot ovat pieniä, sopivia parketteja on löytynyt kohtalaisen hyvin.

Kannattaa ottaa huomioon, että luultavasti parketin joutuu välivarastoimaan, sillä niin hyvä tuuri tuskin osuu kohdalle, että sopiva parketti löytyy juuri, kun lattiat on tasoitettu ja askeläänieristeet levitetty. Välivarastointi kannattaa tehdä puhtaassa, kuivassa tilassa vaakatasossa.