Helposti eroon rahahuolista: käytä näitä viittä keinoa
Meistä jokainen on väistämättä tekemisissä rahan kanssa jos ei päivittäin niin ainakin viikoittain, halusi tai ei. Raha on vaihdannan väline, joka mahdollistaa itselle tärkeät asiat. Valitettavan usein rahasta puhutaan negatiiviseen ja huolestuneeseen sävyyn ja se on suomalaisten stressin aihe numero yksi. Kerron nyt viisi super toimivaa ja hyödyllistä keinoa, joiden avulla en ole vuosiin joutunut stressaamaan rahasta.
Vähemmän stressiä, enemmän mielenrauhaa talouden hallinnan avulla
Taloudellinen mielenrauha 2024 -kyselytutkimuksessa kävi ilmi, että suomalaisten kokemus taloudellisesta mielenrauhasta on pohjoismaiden heikoin ja ero muihin maihin vain kasvaa.
Löydät Taloudellinen mielenrauha 2024 raportin täältä.
Stressi heikentää elämänlaatua ja on yhteydessä myös terveysongelmiin. Toisaalta rahahuolet voivat kertoa myös talousvaikeuksista, jotka olennaisesti vaikuttavat elämään ja jaksamiseen hyvin kokonaisvaltaisesti. Kuitenkin myös hyvätuloiset kokevat talousvaikeuksia ja rahastressin määrä saattaa olla vakio, vaikka raha asiat olisivatkin kunnossa. Kun oma talous pyörii lähes automaattisesti toimivien rahatyökalujen avulla, ei rahasta tarvitse stressata ja sitä jää enemmän itselle tärkeisiin asioihin.
viisi keinoa, joiden avulla talouden hallinta on stressitöntä
Talouden hallinta ei ole niin vaikeaa kuin usein ajatellaan – parhaimmillaan se voi olla jopa inspiroivaa. Mitä selkeämmän järjestelmän rakennat taloutesi hallintaan, sitä vähemmän sinun tarvitsee murehtia raha-asioista. Kun tiedät tarkalleen, mitä teet, voit olla luottavainen ja varma siitä, että rahasi riittävät.
Vuosien saatossa olen kehittänyt rutiinit, joiden ansiosta oman talouteni hallinnointi on sekä sujuvaa että nopeaa. Nämä yksinkertaiset käytännöt auttavat minua pitämään taloudellisen tilanteeni hallinnassa ilman ylimääräistä stressiä. Kun raha-asiat ovat omissa käsissä, se tuo mukanaan vapautta ja voimaantumisen tunnetta.
Seuraavaksi jaan kanssasi viisi tehokasta keinoa, joiden avulla sinäkin voit tehdä taloutesi hallinnasta helppoa ja huolettomampaa.
simppeli budjetointi heti tilipäivänä
Budjetointia voi tehdä lukuisilla eri tavoilla, mutta helpoimmillaan se on rahojen siirtämistä eri tileille heti tilipäivänä. Budjetoinnin ydin on ennakointi ja suunnittelu, jotta rahaa on varattu juuri niihin asioihin, jotka ovat sinulle tärkeitä.
Vuosien varrella olen täyttänyt tarkkojakin budjettitaulukkoja ja tykkään numeroiden pyörittämisestä. Nykyään budjetointi sujuu lähes automaattisesti, sillä rutiinit ovat vahvasti selkärangassa. Kun palkka kilahtaa tilipäivänä tilille, maksan ensin kaikki laskut. Sen jälkeen siirrän erilliselle tilille rahat tulevan kuukauden aikana tiedossa oleviin menoihin ja teen siirron puskuritilille. Varaan siivun budjetista myös hupitilille, josta on mukava maksaa kivoja menoja hyvillä mielin. Sijoituksiin menevät summat olen automatisoitunut siirtymään heti tilipäivänä. Lopulta käyttötilille jää ainoastaan vapaa raha, joka on käytettävissä ennalta suunnittelemattomiin menoihin ja yllätyksiin
Budjetoinnin tavoitteena on varmistaa, että rahat riittävät sekä välttämättömiin menoihin että sinulle tärkeisiin asioihin. Se auttaa ymmärtämään, mihin rahasi kuluvat, ja varmistaa, että taloutesi pysyy ylijäämäisenä – eli rahaa tulee enemmän kuin sitä menee. Tämä tuo valtavasti mielenrauhaa, kun tiedät tarkalleen, missä taloudellinen tilanteesi menee.
2. Vuosibudjetti
Kuukausibudjetin laatimisen helpottamiseksi, käytössäni on myös vuosibudjetti, jonka ansiosta tiedän kuinka paljon rahaa keskimäärin kuluu pakollisiin menoihin kuukausittain. Vuosibudjettiin lasketaan mukaan kaikki pakolliset ja tiedossa olevat säännölliset kulut vuoden ajalle, jonka jälkeen yhteissumma jaetaan kahdelletoista kuukaudelle. Tämä summa siirretään erilliselle vuosibudjetti tilille, josta vuosibudjettiin lasketut kulut maksetaan. Kun kuukausittainen summa juokseviin kuluihin on joka kuukausi sama, on helpompi budjetoida muut menot, eikä rahojen riittämistä laskuihin tarvitse stressata.
Lue tarkemmat ohjeet vuosibudjetin laatimisesta blogista: Näin jaat rahat parisuhteessa ja vältät rahariidat - ota helppo malli käyttöön
3. Eri tilit budjetoinnin avuksi
Jotta talouden hallinta ja budjetointi olisi mahdollisimman sujuvaa, minulla on useita eri tilejä, joille siirrän tiettyihin asioihin korvamerkatut rahat. Käyttötilille jää vain vapaa raha, jonka tulee riittää koko kuukaudeksi ennalta suunnittelemattomiin menoihin.
Minulla on eri tili esimerkiksi ruokakuluille, joita varten on kortti jolla maksan ostokset. On ihanaa, kun ruokakaupassa ei tarvitse ahdistua ostosten loppusummasta, kun rahat ruoka tilillä on valmiina. Muita tilejä on muun muassa laskutili tulevia laskuja ja kuluja varten, puskuritili sekä hupitili. Tarvittaessa avaan aina uuden tilin tiettyä tarkoitusta varten.
Natasa Höök kirjoitti blogin, jossa hän kertoo käyttämästään kirjekuorisysteemistä, jossa hän käyttää käteistä samalla idealla. Pääset lukemaan blogin täältä.
4. Puskurin priorisoiminen
Puskurin priorisointia ei voi liikaa korostaa. Jos sinulla ei ole säästössä rahaa isompia yllättäviä tilanteita varten, on taloutesi hyvin haavoittuvainen. Puskuriin säästäminen tapahtuu heti tilipäivänä. Siirrän 100-300 euroa erilliselle puskuritilille laskujen maksun yhteydessä. Ei kannata jäädä odottamaan ja laittaa rahaa säästöön vasta jos sitä loppu kuusta sattuu jäämään. Kun maksaa ensin itselleen ja tekee siirron heti tilipäivänä, on raha poissa silmistä ja poissa mielestä.
Parasta puskurissa on se, että kun se on niin sanotusti täysi ja jatkaa vain säästämistä, voi ylijäävän summan käyttää haluamiinsa isompiin menoihin. Pääasia on, että puskuriin säästäminen on itsestään selvä kuukausittainen tapa. Jos sinulla ei ole heti varaa laittaa säästöön montaa sataa euroa, aloita muutamasta kympistä ja tee säästämisestä rutiini.
Puskuri pelastaa kun tulee yllättäviä menoja, oli ne sitten ikäviä tai mieluisia yllätyksiä. Muista, että puskurista ei ole tarkoitus ottaa rahaa käyttöön loppukuusta jos muut rahat ovat loppuneet. On parempi siirtää alun perinkin sellainen summa johon on varaa ja varata riittävästi rahaa kuukauden menoihin.
5. Sijoittaminen
Säästäminen tuo lyhyen tähtäimen turvaa ja mielenrauhaa talouteesi, mutta sijoittamisella mahdollistat mukavamman ja vapaamman tulevaisuuden. Mitä aikaisemmin aloitat sijoittamisen, sitä nopeammin pääset nauttimaan korkoa korolle ilmiön vaikutuksista. Mitä enemmän sijoitat, sen isompiin tuottoihin pääset myös käsiksi. Sijoittaminen on ikään kuin nautinnon lykkäämistä. Laitat rahaa sivuun nyt, jotta voit nauttia suuremmasta summasta tulevaisuudessa.
Monilla on edelleen harhakäsitys, että sijoittamiseen tarvitsee paljon rahaa, jotta voi aloittaa. Sijoittamisen voi kuitenkin aloittaa hyvin pienilläkin summilla ja tärkeintä on nimenomaan aloittaa. Jos innostut, haluat todennäköisesti kasvattaa summaa tulevaisuudessa.
Lue myös Salkunkasvattaja blogista: Näin 40 euroa kuussa johti satojen tuhansien sijoitussalkkuun.
Itse aloitin sijoittamisen muutamalla kympillä ollessani äitiyslomalla oleva opiskelija. Myöhemmin siirtyessäni työelämään nostin summaa satasiin ja tällä hetkellä sijoitan 500 euroa kuukaudessa. Tämä ei vaadi suuria tuloja, vaan ennemminkin motivaatiota ja oman talouden hallinnoimista järkevin keinoin, joita tässä artikkelissa kerron.
Lue myös: Hoitajan palkasta sijoittamalla miljonääriksi - näin se onnistuu
hyvin toimiva talous on avain uusiin mahdollisuuksiiN
Elämä on kertakaikkiaan helpompaa, kun talouden langat on omissa käsissä, eikä rahasta tarvitse stressata. Yllämainittujen käytänteiden ansiosta tiedän, mihin rahani riittävät joka kuukausi, taloudellinen puskuri tuo mielenrauhaa ja varallisuuteni kasvaa koko ajan samalla kun pystyn mahdollistamaan itselleni tärkeitä asioita.
Jos oma talous on kaaoksessa ja rahat vain häviävät jonnekin eikä säästöjä kerry, kannattaa harkita yllä mainittujen työkalujen ottamista käyttöön. Tulokset näkyvät omassa helpottuneessa olossa välittömästi ja tulevaisuudessa myös mukavasti pankkitilillä ja kasvavana varallisuutena.
Alkuun talouden hallinnassa – mistä kannattaa aloittaa
Jos sait kipinän laittaa oma taloutesi kuntoon, kannattaa aloittaa selvittämällä mahdollisimman tarkasti omat tulot ja menot. Tässä kohtaa kannattaa olla rehellinen itselleen ja kohdata todellinen tilanne, oli se sitten millainen tahansa. Riippumatta taloudellisesta tilanteesta, omiin lukuihin tutustuminen voi aiheuttaa ahdistusta ja ikäviä tunteita, kuten häpeää. Aina on kuitenkin tarpeellista olla oman tilanteen tasalla ja vasta sen jälkeen voit ryhtyä tietoisesti viemään talouttasi haluamaasi suuntaan ja saavuttaa suuriakin tavoitteita.
Kun tiedät tulosi ja menosi, olet valmis laatimaan budjetin. Menojen suhteen kannattaa olla alkuun kriittinen. Karsi kuluistasi pois kaikki, mikä ei tuota sinulle iloa, arvoa tai hyötyä. Jos esimerkiksi vaatteisiin kuluu turhan paljon rahaa ilman, että ehdit edes käyttämään kaikkia, voi niihin kuluville rahoille olla parempaakin käyttöä. Budjetoinnin hyöty on se, että voit karsia kaiken mihin et enää halua käyttää rahaa ja budjetoida rahat sen sijaan mieluisempiin kohteisiin. Avaa tarvittavat tilit budjetoinnin avuksi.
Aloita puskuriin säästäminen ja sijoittaminen ja priorisoi molemmat budjetissasi. Niin kauan kun elät kädestä suuhun, tulet elämään kädestä suuhun. Kun säästät puskuriin ja sijoitat, on taloudellinen tulevaisuutesi väistämättä vauraampi.
Antoisia hetkiä oman taloutesi parissa!