Joka vuosi kolme uutta tulovirtaa
Pikkuruinen toiminimeni täyttää ensi viikolla 19 vuotta. Vaikka vettä on virrannut, muistan vielä elävästi, kuinka räpelsin liiketoimintasuunnitelman, hain ja sain starttirahan ja luotin sokeasti kykyyni järjestää elämäni jotenkin niin, että pärjäisin yrittäjänä. Olin piiitkän opiskelujakson päätteeksi (tein töitä koko opiskeluajan) valmistunut yhteiskuntatieteiden ja tiedeviestinnän maisteriksi. Vapauden kiilto silmissäni oli niin vahva, että muita vaihtoehtoja kuin yrittäjyys ei ollut.
Ensimmäisenä yrittäjävuonna kirjoitin juttuja, kuvasin niitä pokkarikameralla ja hoitelin hevosille päiväheinät useampana päivänä viikossa. Jälkimmäisestä en laskuttanut yrityksen kautta vaan sain alennusta tallivuokrasta. Lasken sen kuitenkin tulovirtoihini, sillä se oli yksi elämäntapani mahdollistaja. Siivosin myös vanhemman sukulaisen kotona.
Jo toisena yrittäjävuonna lähdin opiskelemaan valokuvaajaksi, koska tajusin, että haluan tehdä itselleni kilpailuedun, joka erottaa minut muista. Kannatti! Taisi olla sama vuosi, kun myös vuokrasin kotini ylimääräistä huonetta – siis jo ennen kuin kukaan oli kuullutkaan Airbnb:stä.
Miljonääreillä on seitsemän tulovirtaa
Miljonääreillä on kuulemma seitsemän tulovirtaa. Kun laskin omani viime vuodelta, sain parikymmentä osumaa. Mukaan mahtui sisällöntuotannon lisäksi monenlaisia vuokratuloja (viime vuoden uutuutena vuokratulot pelkistä kalusteista ja toisen henkilön asunnon hostaus lyhytvuokrauksessa), tapahtumia ja puhujakeikkoja, tekijänoikeuskorvauksia, osinkoja, korkoja, hallituspalkkioita ja niin edelleen. Kokeilin myös tavaroiden vertaisvuokrausta Circutuksen kautta. Olen listannut kaikki Instagram-tililläni.
Olen aina kehitellyt uusia tulovirtoja. En välttämättä valehtele paljoakaan, jos sanon, että olen kehitellyt joka vuosi kolme uutta tapaa tienata. Yrittäjänä olemisessa on parasta juuri se, että voi rohkeasti lähteä kokeilemaan uutta. Joskus olen haistanut markkinaraon ja lähtenyt laajentamaan osaamistani sitä kohti. Toisinaan olen innostunut jostakin, ja miettinyt, miten sillä voisi tienata – ja sitten toteuttanut sen.
Viime vuoden uutuutena oli myös omakustannekirja Vastuullinen vuokranantaja, jonka myynti on lähtenyt mukavasti käyntiin. Ilman useita tulovirtoja ei minun olisi ollut mahdollista keskittyä useita kuukausia kirjan kirjoittamiseen, sillä en saanut apurahaa siihen (sen sijaan sanoittamiseen sain, ja sen käytin keväällä joululaulujen kirjoittamiseen. Joulu joka toinen vuosi voittikin Jouluradion joululaulukilpailun! Se ei valitettavasti näkynyt pankkitilillä).
Toinen tulovirta voi olla hyvä paikka kehittää omaa osaamistaan
Haluan muistuttaa, etteivät useat tulovirrat ole mikään yrittäjien etuoikeus. Väitän, ettei mikään estä palkansaajaa kehittelemästä itselleen yhden tai kaksi tulovirtaa palkkatyön rinnalle. Juttelimme tulovirroista ja lisätuloista sekä Petri Wirzeniuksen kanssa Vaurautta ja hyvinvointia -podissa että Harri Hurun kanssa Ostan asuntoja -podissa, kun olin Harrin luona uusintavierailulla. Harri pointtasi myös hyvin, että toinen tulovirta voi olla myös hyvä paikka kehittää omaa osaamistaan tulevaisuutta ajatellen. Exactly! Mitään työpaikkaa ei tänä päivänä voida pitää ikuisena. Usein voi käydä niin, että uuden taidon opettelusta maksetaan!
Vuoteen 2025 lähden hyvällä fiiliksellä. Ihmettelisin, jos ei tällekin vuodelle syntyisi uusia tulopuroja. Pää ainakin pursuaa ideoita, ja ainakin tapahtumia on useita suunnitteilla täällä kotikaupungissani Oulussa! Ensimmäinen niistä, Asuntoflippi suunnittelusta toteutukseen, on jo julkaistu. Tulossa on myös ainakin Airbnb-aiheinen tapahtuma ja sijoitusilta. Instatiliäni seuraamalla kuulet ekana näistä!
P.S. Juttelimme Harrin kanssa myös muun muassa siitä, miten olen triplannut meidän vuokratulot neljässä vuodessa. Podcastin jaksoihin pääset täältä ja täältä. Petrin Vaurautta ja hyvinvointia -podin jaksoon, jossa olen vieraana, täältä.
Lue myös, miten tein ”harrastuksella” 13ke kuukausitulot ja miten hoidin todo-listalta pois kohdan ”eläke”.